De-a hoţii şi vardiştii

Acum câteva zile, New York Times anunța că, în ultimul timp, bătălia din lumea spionajului s-a intensificat, ținând cont de eforturile intense depuse de Rusia și China de a sustrage secretele cercetărilor americane din institutele de cercetare și din companii.

Ne aflăm într-o perioadă în care fiecare serviciu de informații al unui stat stă cu ochii pe acțiunile derulate de omologul sau, din contră, adversaul său, depinde din ce unghi privim.

Zonele către care s-au orientat hackerii chinezi, de exemplu, au fost cele considerate de ei cel mai ușor de accesat, și anume, centrele universitare: astfel, în loc să lovească pur și simplu companiile farmaceutice, au efectuat misiuni de recunoaștere digitală la Universitatea din Carolina de Nord și alte centre care fac cercetări de ultimă oră.

Pe lângă Universitatea din Carolina de Nord, hackerii chinezi au vizat și alte universități din țară și este posibil ca unora să le fi fost sparte rețelele, au spus oficialii americani. Potrivit unui oficial de rang înalt al Departamentului Justiției, John C. Demers, China a efectuat „intruziuni multiple” dincolo de ceea ce a dezvăluit Departamentul de Justiție într-un act de acuzare din iulie, în care a acuzat doi hackeri că lucrează în numele serviciului de spionaj al Ministerului Securității Statului din China, pentru a obține informații despre vaccinuri și cercetările companiilor americane de biotehnologie.

Tentativa Chinei nu este una simplă. Agenții săi au folosit, de asemenea, pe ascuns, informații de la Organizația Mondială a Sănătății pentru a-și ghida eforturile de piratare a vaccinului, atât în ​​Statele Unite, cât și în Europa, potrivit unui fost și actual oficial familiarizat cu serviciile de informații.

Metoda de acțiune nu este foarte clară, de asemenea, spre exemplu, nu se cunoaște cum și-a folosit China poziția influentă în OMS pentru a culege informații despre cercetarea în domeniul vaccinurilor în întreaga lume. Organizația colectează date despre vaccinurile aflate în curs de dezvoltare și, deși o mare parte din acestea sunt în cele din urmă făcute publice, hackerii chinezi ar fi putut beneficia de informațiile timpurii despre eforturile în chestiunea vaccinului anti-Covid considerat a fi cel mai promițător, potrivit unui fost oficial din serviciile de informații.

Nu se poate spune că oficialii americani erau străini de eforturile statului chinez. Aceștia s-au mobilizat încă din luna februarie, de la primele apariții ale virusului în SUA. CIA și alte agenții urmăresc îndeaproape mișcările Chinei în interiorul agențiilor internaționale, inclusiv OMS.

În ultimele săptămâni, FBI i-a avertizat pe oficialii universității cu privire la tentativele respective, susțin două persoane familiarizate cu problema. Echipele de hacking din China au încercat să pătrundă în rețelele de calculatoare ale departamentului de epidemiologie al școlii, dar nu s-au infiltrat în ele.

O purtătoare de cuvânt a instituției, Leslie Minton, a declarat că școala „primește în mod regulat alerte de amenințări de la agențiile de securitate americane”.

Mai departe avem SVR-ul rus, ale cărui acțiuni de spionaj au fost vizate și detectate de o agenție britanică de spionaj care monitorizează comunicațiile internaționale prin fibră optică. Aceștia au luat drept țintă institutele de cercetare în vaccinuri din Statele Unite, Canada și Marea Britanie.

În același timp în care agenția britanică de supraveghere electronică, GCHQ, a aflat despre efortul rușilor, iar serviciile americane despre hacking-ul chinez, Departamentul pentru Securitate Internă și FBI au trimis echipe trimise care să colaboreze cu departamentele americane de biotehnologie în vederea consolidării apărării rețelelor de calculatoare.

Operațiunea rusă, anunțat de agențiile de informații britanice, americane și canadiene în iulie, a fost axată în primul rând pe culegerea de informații despre cercetarea făcută de Universitatea Oxford și partenerul său farmaceutic, AstraZeneca.

Rușii prinși încercând să obțină informații despre vaccin făceau parte din grupul cunoscut sub numele de Cosy Bear, un departament de hackeri afiliați SVR. Cosy Bear a fost unul dintre grupurile de hacking care, în 2016, au pătruns în serverele democraților

Adversarul SUA și nu numai, Iranul, și-a intensificat drastic încercările de a fura informații despre cercetarea în vaccinul anti-Covid. Statele Unite nu au putut sta deoparte și și-au intensificat propriile eforturi de a urmări spionajul adversarilor săi și a se apăra.

Oficialii de securitate internă au avertizat companiile farmaceutice și universitățile despre atacuri și au ajutat instituțiile să își revizuiască securitatea. În cea mai mare parte, oficialii au observat că potențialii hackeri de vaccin utilizează vulnerabilități cunoscute care nu au fost încă remediate, nu arme cibernetice mai rafinate care vizează lacune necunoscute în securitatea computerului.

Nicio corporație sau universitate nu a anunțat furturi de date rezultate în urma eforturilor de hacking identificate public. Dar unele dintre încercările de piratare au reușit cel puțin să pătrundă în sistemul defensiv pentru a intra în rețelele de calculatoare, potrivit unui oficial al guvernului american. Iar hackerii care lucrează pentru China și Rusia testează punctele slabe în fiecare zi, potrivit oficialilor din SUA.

În timp ce, public, au fost identificate doar două echipe de hackeri, din Rusia și China, mai multe echipe de hacking din aproape toate serviciile de informații din aceste două țări au încercat să fure informații despre vaccinuri, potrivit responsabililor americani.

Mai multe informații, aici: nytimes.com

Sursa foto: http://worldminded.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *