“Amenințarea reală vine din partea Turciei” – Yossi Cohen
Declarațiile anti-israeliene venite din Turcia, mai ales când vine vorba de combinația toxică dintre retorica religioasă și cea extremist-naționalistă a partidului de guvernare, devine o amenințare tot mai mare pentru Israel și pentru stabilitatea regională.
Publicația britanică “The Times” a relatat recent că directorul general al agenției israeliene de spionaj Mossad, Yossi Cohen, a afirmat, într-o conversație secretă cu omologii săi din Egipt, Arabia Saudită și Emiratele Arabe Unite că “puterea iraniană este fragilă, amenințarea reală vine din partea Turciei”.
The “Jerusalem Post” afirmă că “acțiunile tot mai agresive ale actualului regim de la Ankara, condus de aproape două decenii de Recep Tayyip Erdogan, riscă să lase Turcia fără prieteni în regiune“. Astfel, potrivit serviciilor de informații din Israel, Ankara s-a transformat într-o amenințare și o provocare pentru statul evreu, una care o depășește chiar și pe cea iraniană.
Retorica Ankarei amintește tot mai mult de cum a început în anii ’70 retorica anti-Israel a Iranului și de cum s-a transformat ea într-un potențial pericol existențial de natură nucleară. Conducerea religioasă a Iranului, ca și conducerea partidului AKP din Turcia inspirată de Frăția Musulmană, văd lumea printr-o lentilă binară. Există „comunitatea islamică” și apoi vine tot restul. Atât în cazul Iranului cât și al conducătorilor actuali ai Turciei, ascensiunea extremismului religios indică o dorință de mobilizare a regiunii contra Israelului
Ceea ce înseamnă că amenințările Turciei la adresa Israelului nu sunt numai verbale, ele sunt și ideologice și parte a unei campanii religioase tot mai intense care îmbină sprijinul pentru grupări precum Hamas cu disponibilitatea de a pune în fapt idei precum flotila. Tentativele de reconciliere cu Turcia au eșuat, iar Ankara este acum din ce în ce mai îmbătată de militarism și are disponibilitatea de a utiliza forța pentru a obține ce-și dorește.
Turcia și Israelul au fost aliați până în urmă cu un deceniu, însă, după 2010, relațiile dintre cele două țări s-au deteriorate, culminând cu hărțuirea, în luna decembrie, unei nave de cercetare israeliană în largul Ciprului.
În noiembrie, Ankara a semnat un acord cu guvernul libian din Tripoli și a început să trimită arme și mercenari sirieni în Libia. Unul dintre scopurile acestei mișcări este acela de a bloca un proiect de gazoduct care ar lega Israel de Cipru și Grecia, ocolind apele turcești.
Israelul consideră obiectivele strategice ale Ankarei ca pe o provocare. În ianuarie, evaluarea anuală de securitate realizată armată israeliană menționa, pentru prima dată, că Turcia a devenit o provocare și, potrivit presei, această concluzie se bazează pe un consens în creștere în cadrul comunității militare și de informații din Israel.