Din nimic nu se face nimic. Chiar și atunci când e vorba de (in)acțiunea autorităților

După ce a trimis o solicitare Administrației Prezidențiale în care i-a cerut ajutorul președintelui pentru fratele său, ținut ostatic în Mali, de cel puțin 5 ani de către ”Al-Qaeda”, Elvira Gherguț a fost citată de DIICOT pentru a fi întrebată dacă fratele său a fost implicat în traficul de droguri, între 2016-2017.

Iulian Gherguţ a fost răpit pe 4 aprilie 2015, în timp ce lucra ca agent de securitate la o mină de mangan din Tambao, în nordul statului african Burkina Faso. El este ostatic al grupării islamiste Al-Qaeda din Mali (JNIM), alături de alţi cetăţeni străini. 

Astfel, a aceasta a povestit pentru Libertatea cum au încurcat borcanele cei de la DIICOT, plecând de la o banală coincidență de nume.

Redăm, mai jos, o parte din material, nu înainte de aduce aminte și că, în aprilie 2015, MAE a convocat celula de criză interinstituțională, din care fac parte  MApN, SRI, SIE și Administrația Prezidențială, care anunța atunci, într-un comunicat, că ”lucrează în regim de permanenţă pentru gestionarea situaţiei. Împreună cu MAE, care acţionează pe toate canalele diplomatice disponibile  şi gestionează activitatea de comunicare, autorităţile române competente în domeniul securităţii naţionale (SIE, SRI, MApN) depun toate eforturile pentru eliberarea cetăţeanului român. Fiecare instituţie acţionează cu instrumentele şi metodele specifice de acţiune, conform competenţelor”.

Reamintim, de atunci au trecut cel puțin 5 ani, iar cetățeanul român se află, în continuare, captiv.

”Iulian Gherguț, românul deținut de cinci ani și jumătate de Al-Qaeda în Mali, are o soră. Ea i-a scris președintelui Iohannis ca să-i fie ajutat fratele. Cineva pe ruta Președinție – Poliție – DIICOT a gafat însă.

Femeia a fost chemată la audieri la DIICOT: “Ați știut că fratele dumneavoastră a făcut trafic de droguri în 2016-2017?”. Sora a răspuns: “Nu se poate, el e răpit de Al-Qaeda din 2015!”. Moment în care procurorului i-a căzut tavanul în cap.

Confundaseră numele, era un alt Iulian Gherguț. Libertatea a descoperit care. Totul a plecat de la un mesaj adresat președintelui României. Pe 31 decembrie 2019, cu câteva ore înainte de trecerea în Noul An, Elvira Gherguț i-a scris lui Klaus Iohannis pe site-ul Administrației Prezidențiale. “I-am urat Sărbători fericite și i-am spus că noi, familia lui Iulian Gherguț, răpit în 2015 în Burkina Faso, nu ne putem bucura de aceste sărbători, deoarece de patru ani și opt luni nu s-a întâmplat nimic și nu știm nimic despre el. În petiție am scris că vrem să ne întâlnim cu domnul președinte Klaus Iohannis pentru a-i prezenta situația”.

 Elvira Gherguț își amintește cum i-a săltat inima când pe 17 ianuarie a văzut în căsuța poștală un e-mail de la Președinția României. “Doamnă Elvira Cristina Gherguț, Am luat cunoştinţă din petiţia adresată Preşedintelui României, domnul Klaus Iohannis, despre solicitarea dumneavoastră. În vederea analizării problemelor semnalate, petiţia dumneavoastră a fost trimisă la Inspectoratul General al Poliţiei Române. Urmează ca, în termenul legal, instituţia sesizată să comunice, Administraţiei Prezidenţiale şi dumneavoastră, soluţia adoptată. Cu stimă, Consilier de Stat Gabriel-Cristian Pișcociu”.

Materialul poate fi citit integral, aici: libertatea.ro

Sursa foto: libertatea.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *