Doi români în revista patronată de Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova

Instituția care pregătește viitorii ofițeri de informații ai SIS Republica Moldova, respectiv Institutul Naţional de Informaţii şi Securitate „Bogdan, Întemeietorul Moldovei” (INIS), și-a lansat la data de 10 septembrie a.c. revista de specialitate „Studii Naţionale de Securitate”.

Elementul-surpriză este constituit de prezența, în comitetul redacțional al revistei, a lui Tudorel Toader, fostul ministru al justiției în guvernele Grindeanu, Tudose și Dăncilă.

Deși până acum despre vreo colaborare a lui Tudorel Toader cu SIS sau cu INIS nu s-a scris, numele său a fost menționat de mass-media în legătură cu…SRI. Nu vreo legătură de tip James Bond, ci una mai materialistă. Presa a relatat că, în 2016, mașina de serviciu a rectorului Universității „Alexandru Ioan Cuza” din Iași era un Volkswagen Touareg primit ….de la Serviciul Român de Informații după alegerea lui Tudorel Toader în funcția de rector. Este vorba de aceeași mașină pe care Toader o conducea în martie 2017, atunci când a fost filmat în timp ce ieșea din Guvern încălcând regulile de circulație.

Pe atunci, printr-o adresă oficială semnată de rectorul interimar, Universitatea a comunicat publicației Newsweek România că mașina ar fi fost primită de la o unitate militară din cadrul Ministerului de Interne. Abia ulterior s-a admis că mașina provenea de la SRI

La o simplă căutare online (că tot e la modă exprimarea), s-a mai scris despre Tudorel Toader în contextul în care presa s-a sesizat că Cv-ul său arăta că formarea sa profesională și educația sa juridică s-au realizat exclusiv în România. El nu menționează în ce proiecte internaționale ar fi fost implicat și nici unde și ce articole juridice cu impact european a publicat. În schimb, Tudorel Toader ”a ales să facă o strălucită carieră științifică și academică în Republica Moldova”, se menționa la acea vreme.

Se pare că acum acea carieră se dezvoltă acum, împreună cu INIS și SIS.

De asemenea, în colectivul redacțional al revistei editată de INIS regăsim o altă prezență de pe plaiurile mioritice – Eugen Străuțiu, profesor universitar doctor la Universitatea ”Lucian Blaga” din Sibiu și director al Laboratorului pentru Analiza Conflictului Transnistrean și al Centrului de Cercetare și Științe Politice, Relații Internaționale și Studii Europene de la ”Lucian Blaga”.

Revenind la revista ”Studii de securitate”, potrivit prezentării oficiale „reprezintă o platformă pentru comunitatea de experți naționali și internaționali din mediul academic și domeniul securității, oferindu-le posibilitatea de promovare a viziunilor, analizelor și concluziilor. Fundamentarea științifică a sistemului de securitate națională va contribui la identificarea lacunelor, formularea de soluții și înaintarea unor recomandări de perfecționare. Totodată, dezvoltarea bazei științifice a sectorului de intelligence reprezintă un pas extrem de important, îndeosebi în contextul consolidării statului de drept și al identificării echilibrului între necesitățile de securitate și respectarea drepturilor și libertăților omului”.

Primul număr al revistei „Studii Naționale de Securitate” conține cercetări care vizează impactul proceselor integraționiste asupra securității naționale și regionale, controlul democratic asupra activității serviciilor de informații, aspecte ale formării profesionale în intelligence, aplicarea mandatului de securitate etc.

„Pentru o claritate și o asimilare mai ușoară a informației, articolele experților sunt grupate în următoarele compartimente tematice: informații și securitate națională, securitate internațională, securitate umană și securitate juridică”.

Mai multe informații despre publicație, aici: sis.md

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *