Max Schrems: “Legile securităţii naţionale americane nu au protejat cetăţenii UE de spionajele guvernului american”
Autorităţile de reglementare în domeniul protecţiei datelor şi companiile care transferă date din UE către SUA au în faţă cu o toamnă aglomerată, în aşteptarea unui nou acord privind transferurile transatlantice de date.
Comisarii din cadrul organului executiv al UE şi omologii americani din cadrul Departamentului de Comerţ al SUA au anunţat luna trecută că au început discuţiile cu privire la un potenţial înlocuitor pentru fostul “Scut de confidenţialitate din SUA” – un acord care reglementează transferul datelor cetăţenilor UE către Statele Unite ale Americii şi care a fost anulat de Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) la 16 iulie.
Comisarul european pentru justiţie a recunoscut, însă, că nu va exista “nicio soluţie rapidă” pentru transferurile de date UE-SUA.
Decizia CEJ de anulare a acordului emblematic privind transferul datelor dintre UE şi SUA a venit după ce avocatul în domeniul confidenţialităţii Max Schrems a contestat acordul, argumentând că legile securităţii naţionale americane nu au protejat cetăţenii UE de spionajele guvernului american.
Pe de o parte SUA sunt extrem de precaute când vine vorba despre protecţia datelor şi spionaj, punând pe lista neagră companii din China pe care le acuză de spionaj cibernetic. Pe de altă parte, UE este prinsă la mijloc şi priveşte cu precauţie în încercarea de a se proteja de riscurile cibernetice pentru a asigura drepturile omului şi datele prersonale ale cetăţenilor săi. Totodată, Financial Times informa recent că Uniunea Europeană vrea să se înarmeze cu noi puteri pentru a penaliza marile companii de tehnologie.
Sursa articolului: bursa.ro