STS răspunde informaticienilor de la Code4Romania

Serviciul de Telecomunicații Speciale a reacționat, într-un comunicat, la criticile formulate de programatorii privați care au centralizat datele alegerilor.

„Procedura privind afișarea datelor cu rezultatele a respectat același format ca la procesele electorale precedente, însă ținând cont de complexitatea specificului alegerilor locale” a transmis STS. Mai mult, datele au fost importate automat, susține STS, de la nivelul secțiilor de votare:

„Datele prezentate în fișierele *csv s-au realizat pe structura informațiilor regăsite în cele 4 procese-verbale centralizatoare (primar/primar sector, consiliu local, președinte consiliu județean/primar general și consiliu județean/consiliu general). Pentru asigurarea transparenței, odată încărcate în sistemul informatic, informațiile din procesele-verbale sunt transmise automat pe site-ul https://prezenta.roaep.ro/.

Din punct de vedere al formei, structura de prezentare a informațiilor este intuitivă și unitară pentru fiecare unitate administrativ-teritorială, însă diferă în funcție de numărul de candidați. Totodată, denumirea fișierelor are o regulă după care se formează, aspect care permite identificarea și prelucrarea lor”.

STS a negat afirmația informaticienilor de la Code4Romania, care au arătat că ordinea din listele electorale nu corespunde cu ordinea raportărilor.

„Precizăm că afișarea candidaților este în concordanță cu ordinea stabilită pe buletinele de vot”.

Code4Romania a prezentat o poziție oficială a organizației, pe pagina de Facebook, în noaptea de duminică spre luni.

În această seară, într-un moment de interes major pentru societatea românească, autoritățile au făcut un pas în spate în asigurarea transparenței și bunei informări a publicului larg privind rezultatul alegerilor.

Spre deosebire de ultimele runde electorale, datele oferite după închiderea urnelor de către Autoritatea Electorală Permanentă printr-o platformă construită de Serviciul de Telecomunicații Speciale nu permit prelucrarea automată în timp real:

– Fișierele nu mai pot fi preluate în flux automat fără un efort considerabil de decodificare a modului de livrare, denumire și expunere a informațiilor.

-Structurarea informațiilor din aceste fișiere nu respectă reguli predictibile (candidații nu sunt așezați în ordinea de pe buletinul de vot – cea comunicată în prealabil și de către Biroul Electoral Central)

-Seturile de date sunt amestecate (unele dintre arhive, deși provin din link-uri care se referă la un anumit județ, conțin fișiere provenind din alte județe)”

Reprezentanții organizației consideră că s-a încălcat accesul liber al cetățenilor la datele de interes public.

„Fără a bănui sau presupune motivele din spatele deciziei prezentării în acest fel a rezultatelor alegerilor, ne aflăm, în mod evident în fața unui exemplu de rele practici din punctul de vedere al accesului liber la date. Un sistem care funcționa și oferea transparență, deschidere și eficiență a fost înlocuit cu unul haotic și, practic, inutilizabil.

În aceste condiții, ne aflăm în imposibilitatea de a oferi, așa cum ne-am propus, o agregare promptă a tuturor rezultatelor alegerilor pe platforma Rezultate Vot. Cu toate acestea, în orele următoare vom face tot posibilul să “curățăm” datele furnizate de autorități, printr-un proces care, de această dată, nu poate fi făcut cu totul automat” au arătat aceștia.

Mai multe informații, aici: stirileprotv.ro

Sursa foto: facebook.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *