FBI a blocat un atac cibernetic al hackerilor militari ruşi

Biroul Federal de Investigaţii (FBI) din Statele Unite a preluat controlul asupra a mii de routere şi dispozitive de firewall ale hackerilor armatei ruse deturnând aceeaşi infrastructură pe care spionii Moscovei o foloseau pentru a comunica cu dispozitivele respective, au anunţat miercuri oficialii americani.

Un document declasificat a descris neobişnuita opeaţiune ca fiind o acţiune preventivă de împiedicare a hackerilor ruşi să mobilizeze dispozitivele compromise într-o aşa-numită „botnet”, reţea de calculatoare piratate care pot bombarda alte servere cu trafic ilegal de informaţii.

„Din fericire, am reuşit să spargem acest ‘botnet’ înainte de a putea fi folosit”, a declarat procurorul general al SUA, Merrick Garland. Botnet-ul vizat era controlat printr-un software rău intenţionat numit Cyclops Blink, pe care agenţiile de apărare cibernetică din SUA şi Marea Britanie l-au atribuit în luna februarie echipei „Sandworm”, una dintre echipele de hackeri a serviciului de informaţii al armatei ruse, care a fost în mod repetat acuzat de atacuri cibernetice. Cyclops Blink, care a fost proiectat să pirateze dispozitive produse de firmele WatchGuard Technologies şi ASUSTeK Computer, livrează servicii ruseşti cu acces la sisteme compromise, oferind posibilitatea de filtrare sau ştergere a datelor de la distanţă, sau chiar transformarea unui dispozitiv astfel încât să atace o terţă parte.

Sursa: rador.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *