Fostul şef adjunct al Serviciului de Securitate al Ucrainei a explicat cum Rusia încearcă să folosească Transnistria împotriva Ucrainei

Transnistria este o „bulă mare” pe care ruşii încearcă să o folosească pentru a destabiliza situaţia din Ucraina. Acest lucru a fost anunţat în emisiunea maratonului naţional de fostul şef adjunct al Serviciului de Securitate al Ucrainei, Viktor Yagun.

„Transnistria este o bulă mare pe care ruşii încearcă să ne-o” vândă „pentru a destabiliza situaţia şi a ne abate atenţia de la situaţia cu adevărat tensionată din est, la Mariupol, lângă Nikolaev”, a spus el, considerând că unităţile formate în Transnistria nu reprezintă o ameninţare semnificativă. “Vor face totul pentru a provoca Ucraina să ia măsuri pentru a devia un număr semnificativ de trupe de pe front. Majoritatea liderilor lor nu vor să lupte şi ar dori să rămână neutri în acest conflict”, a spus fostul şef adjunct al SBU.

În zilele de 25 şi 26 aprilie au avut loc explozii în clădirea Ministerului Securităţii Statului al aşa-numitei „Republici Moldoveneşti Transnistrene” din Tiraspol, într-o unitate militară din satul Parkani, şi la turnul ce retransmitea emisiunile de radio şi televiziune din Mayak, care a fost aruncat în aer. Ministerul Apărării din Ucraina a numit aceste explozii o provocare organizată de serviciile speciale ale Federaţiei Ruse.

Serviciile de informaţii ucrainene au mai raportat că trupele ruse intenţionează să lanseze o lovitură cu rachete asupra Transnistriei. Anterior, Rusia a declarat că în timpul celei de-a doua etape a „operaţiunii speciale” din Ucraina, armata rusă intenţionează să stabilească controlul deplin asupra Donbasului, ceea ce va crea un coridor terestru către Crimeea şi controlul asupra sudului Ucrainei, ceea ce va oferi Forţelor Armate Ruse o altă ieşire spre Transnistria.unde sunt fapte de oprimare a populaţiei de limbă rusă”. Potrivit Statului Major al Forţelor Armate ale Ucrainei, trupele ruse staţionate în regiunea transnistreană a Moldovei au fost puse în alertă totală.

Sursa: adevarul.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *