Maia Sandu și Vladimir Plahotniuc, ținte ale FSB

Scriam în luna februarie a.c., că serviciile de intelligence estoniene și lituaniene au emis rapoartele anuale cu privire la amenințările asupra securității naționale. În cea de-a ediție a raportului anual al serviciilor de informații externe estoniene, emis în februarie 2020, s-a menționat că, deși probabilitatea unui atac asupra Estoniei este scăzută, Rusia este în continuare cea mai mare amenințare la adresa securității Estoniei și trebuie acordată mai multă atenție Chinei.

Potrivit raportului, politica externă a Chinei devine tot mai activă, iar liderii săi încearcă să stabilească o ordine mondială care să servească intereselor ţării lor;  de asemenea, utilizarea potenţială a investiţiilor chineze în scopuri politice şi o posibilă dezvoltare a dependenţei tehnologice sunt ameninţări din ce în ce mai mari la adresa securităţii Estoniei.

Aspecte din document au fost reluate azi, 11 mai, de către „Romanian Global News”, care menționează că , „atât guvernarea Maia Sandu (care a presupus o alianță forțată a prorușilor, conduși de pionul moscovit Igor Dodon, cu pro-europenii Blocului ACUM), cât și discreditarea programatică și înlăturarea lui Vladimir Plahotniuc nu au reprezentat altceva decât etape ale aceleași ample operațiuni a FSB, care a reușit astfel să sporească semnificativ influența Federației Ruse în Republica Moldova, de-a lungul anului 2019, deturnând-o de la orice apropiere de Occident”.

La prima vedere, cabinetul condus de premierul Maia Sandu, care a preluat funcția în iunie, era pro-european – aproape toate funcțiile ministeriale erau ocupate de ACUM, în timp ce socialiștii aveau doar portofoliul ministrului Apărării și vicepremierul pentru integrare. Dar, în același timp, Serviciul de Securitate și Informații (SIS) și Serviciul de Protecție și Pază de Stat al Moldovei (SPPS), responsabile pentru securitatea președintelui și a altor funcționari la nivel înalt, au fost subordonate președintelui Igor Dodon.

Continuarea materialului poate fi vizualizată aici: https://rgnpress.ro/

Sursa foto: http://a-tv.md/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *