Mass-media elvețiene: Încă o firmă specializată în criptare, controlată de CIA

Scriam la începutul lunii martie că, la de 01.03.2020, Guvernul elveţian a făcut o plângere penală împotriva CIA, pentru că s-ar fi folosit de o companie de criptografie drept paravan pentru a  diferite comunicaţii guvernamentale secrete.

Plângerea împotriva unor persoane necunoscute pentru încălcarea legii referitoare la controlul exporturilor survine unor informaţii recente privind ”Operaţiunea Rubicon”, care a implicat timp de zeci de ani CIA şi serviciile germane de spionaj BND, care a citit în secret mesajele secrete al altor naţiuni codate cu tehnologie vândută de firma elveţiană Crypto.

Anterior, într-un proiect comun al cotidianului Washington Post și al postului de televiziune german ZDF, publicat la începutul lunii februarie, au fost oferite detalii despre operațiunea CIA denumită inițial „Thesaurus”, apoi „Rubicon”, binemeritat prezentată ca lovitura de informații a secolului (https://cryptopotato.com)

Mai mult de jumătate de secol, guvernele din întreaga lume au avut încredere într-o singură companie pentru a menţine secrete comunicaţiile agenţilor de spionaj, militarilor şi diplomaţilor.

Compania, Crypto AG, a primit iniţial un contract de construire a unor aparate pentru decodificarea mesajelor, destinate armatei americane, în al II-lea Război Mondial. În următoarele decenii, a devenit un constructor dominant de aparate pentru transmiterea de mesaje criptate. Firma elveţiană a obţinut milioane de dolari din vânzarea de echipamente în 120 de ţări, inclusiv în secolul 21. Printre clienţi se numără Iranul, regimuri militare din America Latină, ţări rivale nucleare precum India şi Pakistanul şi chiar Vaticanul (digi24.ro).

CIA şi serviciile de informaţii germane nu controlau doar o singură societate elveţiană specializată în criptare, ci două, pentru a spiona mai uşor, dezvăluie televiziunea publică, determinându-i pe aleşii din Elveţia să ceară o anchetă.

O a doua societate elveţiană, Omnisec, de dimensiuni mai reduse, a fost utilizată în acelaşi mod, a dezvăluit SRF în această săptămână.

Până în urmă cu doi ani, când a dat faliment, Omnisec vindea material de criptare pentru voce, fax şi date guvernelor din lumea întreagă.

La fel ca şi Crypto AG, produsele societăţii le permiteau spionilor americani şi germani să aibă acces la schimburi de informaţii pe care clienţii le credeau securizate.

Omnisec a vândut însă aparate din seria sa OC-500 şi unor agenţii federale elveţiene, precum şi celei mai mari bănci din ţară, UBS, şi altor companii private elveţiene, mai dezvăluie SRF.

O descoperire care a provocat vii reacţii, scandalul Crypto fiind încă prezent în amintirea oamenilor. O anchetă parlamentară asupra afacerii Crypto AG a ajuns în octombrie la concluzia că serviciile de informaţii elveţiene au profitat de controlul exercitat asupra Crypto de CIA şi BND, dar au omis să informeze guvernul federal.

Mai multe informații, aici: capital.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *