(Ne)apărat cu mască!
În contextul în care purtatul măștii de protecție devine una dintre măsurile din ce în ce mai recomandate în scopul prevenirii răspândirii coronavirsului, apare o situație pe care unii specialiștii nu au trecut-o cu vederea.
Astfel, o societate în care oamenii își ascund fețele vor avea probleme de criminalitate, securitate și interacțiune socială.
Măsura purtării măștii nu este un proces lipsit de riscuri, mai ales când este vorba inclusiv de eimitările tehnologiilor de recunoaștere facială.
Algoritmii acestor tehnologii sunt puși în dificultate inclusiv dacă o persoană poartă ochelari de soare sau unele perechi de ochelari de vedere, ce duce la obstrucționarea capturării modelului întreg al feței. Până și un zâmbet sau ochii larg deschiși pot influența negativ acuratețea unui astfel de sistem.
Purtarea măștilor în masă ar putea complica și investigarea infracțiunilor, pentru că recunoașterea facială devine o parte din ce în ce mai importantă în urmărirea infractorilor.
Potrivit lui Francis Dodsworth, lector principal în criminologie la Universitatea Kingston, „principala problemă este volumul uriaș de oameni care își acoperă brusc fețele”, situație ce ar putea crea oportunități pentru persoanele care doresc să-și acopere fața din motive incorecte. Ei vor putea acum să facă acest lucru fără să trezească suspiciuni.”
Un incident de acest gen a avut loc în Spania, unde ministerul de interne a anunțat luna trecută că a arestat un terorist ISIS care se ascundea în orașul Almeria, de când fugise din Siria. Instituția a spus că acesta și-a adaptat comportamentul din cauza pandemiei, care abia începea, și că a purtat „întotdeauna cu o mască pentru a evita să fie detectat”.
Eilidh Noyes, lector în psihologie cognitivă la Universitatea Huddersfield din nordul Angliei, Filmările camerelor de supraveghere sunt uneori singura dovadă dintr-o anchetă, a declarat “Momentan nu știm exact cum vor afecta măștile faciale precizia identificării feței umane sau a algoritmului”, a spus ea.
Mai multe informații pot fi obținute aici: cnn.com
Sursa foto: visualhunt.com