Primul “robot artist” din lume, reținut de forțele de securitate egiptene

Ai-Da, primul robot ultra-realist, care creează opere de artă, a fost reţinut de forţele de securitate din Egipt ca urmare a unor temeri legate de spionaj.

Ai-Da ar fi trebuit să-şi prezinte joi opera la Marea Piramidă din Giza, unde are loc în premieră o expoziţie de artă contemporană. Însă, din cauza unor suspiciuni că ar putea face parte dintr-un complot de spionaj, atât robotul, cât şi opera sa au fost reţinute în vama egipteană 10 zile, potrivit The Guardian.

Robotul și opera sa au fost eliberate miercuri, la insistențele ambasadorului britanic la Cairo. Aidan Meller, unul dintre creatorii Ai-Da, a declarat că ar fi putut scoate modemul suspectat de autorităţile egiptene că ar colecta şi transmite informaţii, dar nu şi ochii, care sunt de fapt camere de luat vederi.

Realizat în 2019 de o echipă formată din programatori, roboticieni, experţi în artă şi psihologi, robotul Ai-Da este capabil să picteze datorită unor algoritmi de inteligenţă artificială, braţelor sale şi camerelor care-i formează ochii. Opera pe care trebuia să o prezinte joi este o versiune a sa cu trei picioare. Este vorba de o interpretare a Sfinxului, figură mitologică zoomorfă care își are originile în Egiptul Antic.

Sursa: ziare.com

Sursa foto: descopera.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *