Probleme cu iz penal în serviciile secrete de la noi. Generalul – maior (r) Iulian Cristian Gherghe, fostul director adjunct al DGIA și locțiitorul generalului Marian Hapău, arestat preventiv pentru 30 de zile. Cine urmează?

Direcția Generală de Informații a Armatei (DGIA) este în centrul unui scandal de amploare: generalul – maior (r) Iulian Cristian Gherghe, fostul director adjunct al DGIA și locțiitorul generalului Marian Hapău, a fost arestat preventiv pentru 30 de zile.

Cunoscut în lumea serviciilor secrete, Gherghe a ocupat până în urmă cu doi ani funcția de director adjunct al Direcției Generale de Informații a Apărării. Din această postură, el este acuzat că ar fi sustras din fondurile de criză de război ale instituției peste 179.400 de dolari, scop în care ar fi falsificat și folosit mai multe înscrisuri.

Timp de un an, generalul ar fi ținut banii într-un seif, iar apoi s-ar fi folosit de ei pentru a-și cumpăra un teren în Corbeanca pentru a-și construi o casă, potrivit procurorilor.

Purtătorul de cuvânt al Curții Militare de Apel,judecătorul George Dorel Matei, a confirmat pentru G4Media că Generalul (r) Iulian Gherghe a fost arestat pentru 30 de zile. Procurorii militari l-au reținut vineri, iar sâmbătă s-a dispus arestul prevenitv.

Conform informațiilor G4Media, Gherghe și-ar fi recunoscut în parte vina, motivând că a luat banii cu titlu de „împrumut”. El ar fi reușit să restituie o parte din bani.

Generalul Iulian Cristian Gherghe a fost trecut în rezervă de președintele României, Klaus Iohannis, în data de 26 februarie 2021.

179.470 USD ar fi fost furați de la DGIA

În cursul zilei de vineri, 26 martie 2021, procurorii Parchetului Militar al Curții Militare de Apel l-au reținut pentru 24 de ore pe generalul-marior (r) Iulian Cristian Gheorghe Gherghe sub acuzațiile de delapidare, fals material în înscrisuri oficiale, fals, intelectual și uz de fals. Ulterior, în cursul zilei de sâmbătă, judecătorul militar de drepturi și libertăți din cadrul Curții Militare de Apel a admis propunerea Parchetului și a dispus arestarea preventive pentru 30 de zile a generalului Iulian Gherghe.

Procurorii militari susțin că, în data de 27 noiembrie 2018, generalul Gherghe și-ar fi însușit fără drept suma de 179.470 de dolari din fondurile serviciului secret al Armatei cu ajutorul unor documente false. Sesizarea Parchetului Militar a fost făcută de către conducerea Direcției Generale de Informații a Armatei, adică de generalul Marian Hapău.

Cariera militară a generalul Gherghe

Iulian Cristian Gherghe a fost avansat în gradul de general de brigadă cu o stea de președintele României Klaus Iohannis prin Decretul 1.100 din 29 noiembrie 2017. Decizia de avansare în grad s-a făcut la propunerea ministrului Apărării Naționale Mihai Fifor, de la PSD, și a unei hotărâri a Consiliului Suprem de Apărare al Țării, condus de președintele Klaus Iohannis.

„În temeiul prevederilor art. 94 lit. b) şi ale art. 100 din Constituţia României, republicată, ale Legii nr. 80/1995 privind statutul cadrelor militare, cu modificările şi completările ulterioare, ale Legii nr. 415/2002 privind organizarea şi funcţionarea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării, cu modificările ulterioare, având în vedere propunerea ministrului apărării naţionale şi Hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a Ţării nr. 128/2017, Preşedintele României decretează: Domnului colonel Gherghe Gheorghe Iulian-Cristian i se acordă gradul de general de brigadă cu o stea”, se menționează în decretul de avansare.

Doi ani mai târziu, generalul Iulian Cristian Gherghe a fost avansat la gradul de general – maior cu două stele prin Decretul 953 din data de 28 noiembrie 2019 semnat de președintele Klaus Iohannis și contrasemnat de premierul de atunci, Ludovic Orban.

Câteva luni mai târziu, pe 26 februarie 2021, președintele Klaus Iohannis a emis un Decret 152 prin care generalul cu două stele Iulian Cristian Gherghe a fost trecut în rezervă începând cu data de 28 februarie 2021.

Surse: g4media.ro, alephnews.ro, https://newsweek.ro/

Sursa: visualhunt.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *