Rog, SRI: “Ţara noastră are nevoie de o lege a securităţii şi apărării cibernetice”

Saptămâna trecută, grupul de presă BURSA a organizat videoconferinţa “Digitalizarea României şi tehnologia 5G”, care a fost transmisă, în direct, pe site-ul www.bursa.ro, contul de Facebook al ziarului şi pe pagina Youtube a acestuia.

Moderată de Eduard Dumitrașcu, preşedintele Asociaţiei Române pentru Smart City, speakerii invitați au atins teme precum 5G – beneficii şi provocări pentru securitatea cibernetică; cadrul legislativ – deficienţe şi soluţii; cybersecurity – provocări şi oportunităţi în pandemie; riscurile securităţii antrenate de o digitalizare forţată; poate fi controlată securitatea cibernetică?; digitalizarea României, o urgenţă în pandemie; unde se află România pe harta digitală a Europei; soluţiile industriei IT&C pentru digitalizarea economiei; rolul tehnologiei 5G în dezvoltarea digitalizării.

Specialiști în domeniu, precum Radu Nicolescu, consilier de Stat în cancelaria prim-ministrului în domeniul IT; Dragoș Preda, secretar de Stat, Ministerul Transporturilor, Infrastructurii și Comunicațiilor; Marian Murguleț, secretar de Stat, CIO Guvernamental, Secretariatul General al Guvernului, au împărtășit, prin prisma experienței acumulate, cunoștințe subsumate domeniului.

Ne-a atras atenția intervenția simpatică a directorului general al Centrului Cyberint din cadrul SRI, Anton Rog, care, încadrându-se în tematica, a atins subiectul lucrului de acasă, context în care a afirmat că „lucrurile au variat de la rău spre foarte bine”. Sintagma este pe cât de haioasă, pe atât de corectă.

Directorul Anton Rog a atras atenția că au fost prezentate date nedestinate publicității cu privire la componența și activitatea grupului de lucru guvernamental pentru tehnologia 5G, rugându-i, pe cei care au acces la aceste de date clasificate să acorde mai multă atenție acestui fapt.

Mai mult, a admis absența unei legi a securității și apărării cibernetice: “Ţara noastră are nevoie de o lege a securităţii şi apărării cibernetice, prin care să se impună nişte obligaţii de raportare privind anumite incidente de securitate, pentru a avea o imagine completă despre vulnerabilităţi, atacuri sau alte operaţiuni cibernetice. Avem adoptată printr-o lege Directiva NIS, şi sper ca în curând să se termine şi partea de legislaţie secundară, de punere în aplicare. Iar asta va ridica în mod clar nivelul de securitate până la un nivel acceptabil, atât pentru instituţiile publice cât şi pentru companiile private. Eu am tot am spus în ultimii ani, de când activez în această funcţie la Serviciul Român de Informaţii, că ne lipseşte o lege a securităţii şi a apărării cibernetice. Lege la care iarăşi se lucrează. Şi când vom avea o asemenea lege, care va obliga companiile private, va obliga instituţiile să raporteze toate incidentele de securitate peste un anumit nivel, atunci vom avea o imagine completă despre vulnerabilităţi, despre atacuri, despre operaţiuni cibernetice şi aşa mai departe”.

Conferința poate fi vizualizată aici: youtube.com

Sursa foto: bursa.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *