România, pentru prima dată la exercițiul internațional de apărare cibernetică LOCKED SHIELDS

Potrivit unui comunicat postat pe pagina oficială, în perioada 13-16.04.2021, echipa CERT-RO va participa cu specialiști la exercițiul internațional de apărare cibernetică LOCKED SHIELDS 2021.

Exercițiul este planificat și organizat de Centrul de Excelență NATO pentru Apărare Cibernetică (Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence – CCDCOE) din Tallinn, Estonia (în cooperare, între alții, cu FBI, Agenția NATO pentru Comunicații și Informații, Siemes, Ericsson, Sentinel, Microsoft etc), și s-a desfășurat în fiecare an începând cu 2010, cu excepția ediției din 2020, care a fost amânată din cauza pandemiei. Exercițiul de anul acesta reunește, în mediul on-line, peste 25 de echipe din state aliate și partenere, formate din profesioniști ai domeniului, militari și civili.

România participă pentru prima dată la exercițiul LOCKED SHIELDS, cu o echipă de specialiști proveniți atât din sectorul public, cât și din cel privat, coordonați de Agenția de Apărare Cibernetică din Comandamendul Apărării Cibernetice. 

Scopul general al exercițiului este acela de a îmbunătăți modalitățile de acțiune ale specialiștilor în securitate cibernetică, în cadrul unor  echipe largi, interdepartamentale și multidisciplinare, având ca obiectiv protejarea în timp real a rețelelor de tehnologia informației și infrastructurilor critice naționale, împotriva unor atacuri cibernetice multiple și multidirecționale.

LOCKED SHIELDS 2021 urmărește  atingerea scopului declarat prin utilizarea-unui scenariu realist, folosirea unor tehnologii specifice de ultimă oră și simularea întregii complexități a unor incidente cibernetice masive, incluzând domeniile de decizie strategică, juridic și comunicare publică.

Participarea la exercițiul LOCKED SHIELDS 2021 oferă un bun prilej pentru perfecțioarea pregătirii comune a tuturor participanților, prin lucrul într-un mediu provocator și exigent, precum și îmbunătățirea interoperabilității, rezilienței și a performanței structurilor de apărare cibernetică, comandă și control, juridice și de relații publice ale statelor, pentru a putea răspunde prompt și eficient la orice incident de natură cibernetică.

Sursa: cert.ro

Sursa foto: https://ccdcoe.org/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *