Savant rus de prestigiu, acuzat de spionaj

Procurorii ruși au pus sub acuzare unul dintre cei mai respectați specialiști din țară în domeniul hidroacusticii, suspectându-l de spionaj în favoarea statului chinez. Această evoluție evidențiază relația tensionată dintre cele două țări vecine, care, în ultimii ani au avut tendința de a coopera împotriva a ceea ce percep a fi o amenințare comună venită din Statele Unite.

Omul de știință în cauză este dr. Valery Mitko, un cercetător în hidroacustică din Sankt Petersburg, care este și președinte al Academiei Arctice de Științe din Rusia. Anchetatorii, împreună cu Serviciul Federal de Securitate (FSB), agenția de securitate internă și contrainformații din Rusia, îl acuză pe dr. Mitko, în vârstă de 78 de ani, că a furnizat informații clasificate serviciilor de informații chineze.

FSB l-a reținut pe doctorul Mitko în februarie, când acesta s-a întors dintr-o vizită de lucru pe care a efectuat-o la Universitatea Maritimă Dalian. Situată în nord-estul provinciei Liaoning din China, aproape de granița cu Coreea de Nord, Universitatea Maritimă Dalian este considerată cea mai importantă instituție de învățământ superior din China în domeniul maritim, având multe dintre proiectele sale de cercetare finanțate direct de Ministerul chinez al Transporturilor. Potrivit unor surse, dr. Mitko a susținut o serie de prelegeri la Universitatea Dalian la începutul anului 2018.

La întoarcerea din China, dr. Mitko a fost reținut și plasat în arest la domiciliu, FSB susține că omul de știință rus a oferit informații clasificate chineze referitoare la detectarea submarinelor pentru care ar fi solicitat și primit sume de bani de la reprezentanți ai serviciilor de informații chineze. Cu toate acestea, avocații lui Mitko susțin că informațiile pe care le-a distribuit chinezilor „proveneau din surse deschise” și că acesta nu a luat niciodată contact cu reprezentanți ai serviciilor de informații chineze.

În ultimi ani au fost arestați mai mulți academicieni ruși, care au fost acuzați de FSB că au furnizat informații clasificate Chinei. Săptămâna trecută, a fost eliberat din închisoare Vladimir Lapygin, un cercetător în avionică, în vârstă de 79 de ani, care a fost închis în 2016 pentru că ar fi furnizat statului chinez informații clasificate despre proiectele de avioane hipersonice ruse. În 2018, autoritățile ruse l-au acuzat pe Viktor Kudryavtsev, cercetător al unui institut rus specializat în proiectarea rachetelor și a navelor spațiale, de transmiterea unor informații clasificate, despre vehicule spațiale, cercetătorilor de la Institutul Von Karman pentru dinamica fluidelor din Belgia. FSB a susținut că unele dintre aceste informații au ajuns în mâinile chinezilor. Dacă este condamnat pentru infracțiunea de spionaj împotriva statului rus, dr. Mitko riscă cu o pedeapsă privativă de libertate de până la 20 de ani.

Sursa articolului: https://intelnews.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *