“PODUL SPIONILOR”

Paul Whelan, fost pușcaș marin american, a fost condamnat la 16 ani de detenție și muncă silnică în Rusia pentru acuzații de spionaj

Luni 15.06.2020, după un proces cu uşile închise denunţat de diplomaţi americani ca nedrept şi opac, un tribunal rus l-a declarat vinovat de spionaj în favoarea SUA pe fostul puşcaş marin american Paul Whelan. Acesta  se află în detenţie de când a fost arestat de Serviciul Federal de Securitate (FSB) într-o cameră de hotel din Moscova, la 28 decembrie 2018.

Oficialii ruși susţin că Whelan, în vârstă 50 de ani, a fost prins în flagrant având asupra sa un stick USB conţinând informaţii clasificate. Whelan a pledat nevinovat și a declarat că i s-a întins o cursă deoarece pe stick-ul pe care îl primise de la o cunoştinţă rusă credea că sunt fotografii dintr-o vacanţă petrecută anterior în Rusia. A mai declarant că va contesta decizia instanței şi a denunţat procesul ca fiind un “simulacru”.

Potrivit anchetatorilor, Paul Whelan este acuzat că ar fi încercat să obţină o listă cu componenţa unei diviziuni a FSB.

Diplomaţi americani consideră cazul drept un “obstacol semnificativ” în “ameliorarea relaţiilor” cu Moscova, deja deteriorate, şi au declarat, în repetate rânduri, că Whelan nu este vinovat, cerând Rusiei să-l pună în libertate.

Într-un comunicat al misiunii diplomatice, ambasadorul american la Moscova John Sullivan a spus că a fost un “proces secret în care nu a fost prezentată nicio probă”. Sullivan, care a venit la tribunal, a condamnat procedura, evocând o “încălcare flagrantă a drepturilor omului şi a normelor juridice internaţionale”, conform comunicatului.

Procurorii, care susţin că Whelan ar fi cel puţin colonel în serviciul de informaţii militare al SUA, au cerut o sentinţă de 18 ani de privare de libertate într-o închisoare de maximă securitate.

Judecătorul care a pronunţat sentinţa a declarat că acesta îşi va ispăşi pedeapsa într-un “lagăr cu regim sever”, potrivit The Wall Street Journal.

Pe modelul cărții scrise de Giles Whittell, “Podul spionilor”, avocatul rus al lui Whelan nu a exclus un posibil schimb al acestuia cu Viktor Bout, condamnat de un tribunal american la 25 ani de închisoare pentru trafic ilegal de arme sau cu aviatorul Konstantin Iaroşcnko, condamnat la 20 ani de închisoare pentru trafic de droguri.

Sursă articol: https://www.wsj.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *