Kongra-Gel, vizată de Turcia. De ce acum?

Aviaţia militară turcă a lansat în noaptea de duminică spre luni un atac asupra unor baze ale rebelilor kurzi din Turcia în nordul Irakului, potrivit unui anunţ făcut de ministerul turc al apărării, preluat de Reuters şi AFP, transmite Agerpres.

„Operaţiunea Gheara Vulturului a început. Avioanele noastre distrug ascunzătorile teroriştilor”, a anunţat ministerul pe Twitter, fără a oferi detalii suplimentare.

Raidurile aeriene au vizat, conform sursei citate, bazele Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK) din localităţile Kandil, Sinjar şi Hakurk, situate în nordul Irakului.

PKK, care luptă armat împotriva statului turc din 1984 şi dispune de baze în nordul Irakului, este considerat de autorităţile de la Ankara şi de aliaţii săi occidentali drept organizaţie teroristă. Peste 40.000 de persoane au fost ucise în acest conflict de-a lungul timpului.

Armata turcă organizează în mod regulat raiduri împotriva rebelilor kurzi din sud-estul Turciei, dar şi în nordul Irakului. Ankara a avertizat în ultimii ani despre un potenţial atac terestru care să aibă drept ţintă bazele PKK din munţii Qandil, regiune irakiană aflată la graniţa cu Iranul.

Sursa: agerpres.ro

Sursa foto: https://www.hurriyetdailynews.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *