Serviciul de informaţii canadian: “Arestarea fiicei fondatorului Huawei va avea consecințe internaționale și bilaterale”

Justiția canadiană a dat „undă verde” extrădării vicepreședintelui consiliului de administrație al companiei Huawei, Meng Wanzhou, în Statele Unite, acolo unde este acuzată de fraudă privind încălcarea sancțiunilor americane împotriva Iranului.

Beijingul și-a exprimat „profunda nemulțumire” în acest caz care afectează relația chinezo-canadiană, mai ales după ce „numărul doi” al gigantului chinez, un mare promotor al tehnologiei 5G, a fost arestat la finalul anului 2018.

La proces, procurorul provinciei canadiane Columbia Britanică a explicat că frauda bancară de care este acuzată în Statele Unite Meng Wanzhou constituie de asemenea o crimă și în Canada. Judecătoarea și-a dat acordul cu privire la începerea procedurilor de extrădare, fără însă a se pronunța cu privire la vina pe care ar putea să o aibă fiica fondatorului acestei companii gigant, producătoare de echipamente de telecomunicații.

Ambasada Chinei în Canada nu a avut deloc o reacție favorabilă în urma acestei decizii. Purtătorii săi de cuvânt consideră că drepturile acestei chinezoaice au fost încălcate. Ministrul chinez al Afacerilor Externe a amenințat chiar, în termeni voalați, Canada, lăsând să se înțeleagă că relația dintre cele două țări se poate deteriora și mai mult.

Pe de altă parte, pentru cei doi cetățeni canadieni, Michael Kovrig și Michael Spavor, aflați de mai mult timp într-o închisoare chineză, nu se întrevede nimic bun de când „numărul doi” de la Huawei a fost reținut la Vancouver… Cunoscând politicile guvernului chinez, este foarte probabil ca aceștia să nu fie eliberați decât în schimbul lui Meng Wanzhou.

Într-un document prezentat de către avocații lui Meng Wanzhou, se menționează serviciul de informaţii canadian (CSIS) cunoscut de dinainte informații despre o așa-zisă întârziere a arestării sale (la ora 16:00, chiar dacă avionul său a aterizat la ora 11:30), cauzată de interogarea acesteia de ătre autoritățile competente.

Potrivit raportului, CSIS a primit de la FBI mandatul de arestare emis cu o zi înainte. Potrivit apărării lui Meng, implicarea FBI ar fi fost ținută în secret intenționat din cauza posibilelor repercusiuni asupra întregii lumi.

Meng, de naționalitate chineză, a fost arestată în decembrie 2018 de către autoritățile americane, care o acuză de fraudă bancară și că a indus în eroare banca HSBC în legătură cu relațiile cu Iranul ale unei companii deținute de Huawei, încălcând astfel sancțiunile americane asupra Teheranului.

Avocații lui Meng au susținut că acest caz ar trebui respins deoarece presupusele infracțiuni nu erau incriminate în Canada. Dar Heather Holmes, judecătoare principală asociată a Curții Superioare din Columbia Britanică, nu a fost de acord, considerând că standardul legal al dublei criminalități a fost îndeplinit. “Abordarea domnișoarei Meng … ar limita serios capacitatea Canadei de a-și îndeplini obligațiile internaționale în contextul extrădării pentru fraudă și alte infracțiuni economice “, a spus Holmes. Hotărârea deschide calea ca audierea extrădării să treacă în  doua etapă, începând cu luna iunie, la care se va analiza dacă oficialii canadieni au respectat legea atunci când au arestat-o pe Meng. Argumentele de închidere sunt așteptate în ultima săptămână a lunii septembrie și în prima săptămână a lunii octombrie. La scurt timp după publicarea hotărârii, Meng, în vârstă de 48 de ani, a ajuns la tribunal, dar nu a făcut niciun comentariu. Meng spune că este nevinovată. Ambasada Chinei din Ottawa nu a răspuns imediat unei cereri de comentarii. Cazul a tensionat relațiile dintre Ottawa și Beijing. Echipa juridică a Huawei Technologies a susținut în ianuarie că, din moment ce sancțiunile împotriva Iranului nu existau în Canada la momentul arestării, acțiunile lui Meng nu erau un delict în Canada. Procurorii canadiaeni au afirmat că minciuna în sine a fost fraudă, ​​indiferent de existența sancțiunilor.

China a criticat arestarea ei și a catalogat procesul de extrădare ca pe un “incident politic”. Ofiţerii au reținut-o pentru a obține informații pe care “nu credeau că le-ar fi obținut dacă reclamanta ar fi fost arestată imediat”, încălcând drepturile sale în temeiul Cartei drepturilor și libertăților omului din Canada.

Detenția ei a fost “ilegală” și “arbitrară”, se arată în plângere, iar ofițerii “în mod intenționat nu au informat-o cu privire la adevăratele motive ale detenției, dreptul la un avocat și dreptul de a păstra tăcerea”.

Sursa foto: globalnews.ca

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *