Şeful serviciilor militare daneze de informaţii (FE), încarcerat din cauza divulgării în presă a unor documente confidențiale

Lars Findsen, șeful spionajului militar danez, se află în arest din decembrie 2021, a anunțat luni, 10 ianuarie, presa locală. Acesta a fost acuzat că a divulgat documente confidențiale.

Lars Findsen, care conduce serviciul militar danez de informaţii (FE) din 2015 şi care se afla în concediu din 2020, a fost arestat la începutul lui decembrie. ”Pledez nevinovat”, a declarat el, după care judecătorul a declarat că şedinţa continuă cu uşile închise, potrivit cotidianului Politiken.

La 9 decembrie, autorităţile daneze au anunţat, fără să le dezvăluie identitatea, arestarea a patru persoane – foşti şi actuali membri ai unui număr de două servicii de informaţii din această ţară nordică. Ele sunt acuzate, între altele, de divulgarea ”fără autorizaţie a unor informaţii extrem de confidenţiale provenind de la servicii de informaţii”.

Celelalte trei persoane, dar nu şi Lars Findsen, au fost eliberate între tmp. Ancheta are loc cu uşile închise, ceea ce înseamnă că acuzaţiile exacte şi natura divulgărilor rămâne necunoscută. Potrivit presei daneze, dosarul vizează divulgarea unor informaţii clasificate presei daneze.

Mai mulţi jurnalişti au fost audiaţi de către anchetatori.

Despre acesta, scriam la data de 20.08.2020, când Lars Findsen a fost suspendat din funcţie, în urma publicării unui audit potrivit căruia spionajul militar danez a reţinut informaţii sau a efectuat supravegheri ilegale.

Auditul, efectuat de organul de control al serviciilor militare daneze de informaţii, arată că acestea au ”ascuns informaţii esenţiale şi cruciale supervizării şi au furnizat Autorităţii informaţii incorecte” cu privire la probleme legate de colectarea şi divulgarea de informaţii în perioada 2014-2020.

FE ar fi cules în mod ”neautorizat” informaţii despre cetăţeni danezi şi ”nu a cercetat şi nici anchetat mai mult indicii de spionaj”. În afară de Lars Findsen, şeful serviciilor militare de spionaj din 2015, alţi  doi oficiali de rang înalt au fost suspendaţi din funcţie, în acest scandal.

Sursa: agerpres.ro

Sursa foto:

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *