Serviciile de informații letone au reținut doi suspecți acuzați de spionaj în favoarea Rusia

Serviciul de Securitate de Stat din Letonia, împreună cu Serviciul de Informații și Securitate a Apărării (MIDD), au arestat două persoane, suspectate de spionaj pentru serviciile de informații militare ruse, a informat marți agenția de presă letonă LETA, citată de agenția Tass.
Acești doi suspecți au fost reținuți anul trecut și, potrivit autorităților letone, au avut întâlniri cu membri ai serviciilor secrete militare ruse din Rusia, dezvăluind informații clasificate despre sectorul de apărare leton. Amândoi au fost etichetați ca suspecți și au fost plasați în custodie ca măsură de securitate.
Potrivit LETA, arestarea acestor persoane a fost efectuată în cadrul a două dosare penale separate.
Serviciul Securității Statului au solicitat, la 30 decembrie 2021, Parchetului General declanșarea procedurilor de urmărire penală, probând cu documente implicarea unei dintre persoane.
„Informațiile obținute în cadrul anchetei arată că persoana a folosit gama de contacte stabilite în activitățile sale profesionale pentru a obține, compila, analiza și transmite Serviciiilor de informații militare ruse date despre capacitățile de luptă, procedurile, planurile și pregătirea Forțelor Armate Naționale, achizițiile de apărare și activitățile grupului de luptă NATO din Letonia”, a informat agenția de știri letonă.
În cadrul măsurilor procedurale din cadrul anchetei, Serviciul Securității Statului a strâns o cantitate semnificativă de probe, inclusiv documente și suporturi de date.
„În al doilea dosar penal, persoana implicată este, de asemenea, suspectată de cooperare pe termen lung cu serviciul rus de informații militare, furnizând informații relevante pentru interesele militare ale Rusiei”, potrivit LETA, menționând în continuare că „În acest moment, Serviciul de Securitate a Statului nu va oferii informații suplimentere despre ancheta în curs.”

Sursa: agerpres.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *