Șeful spionilor ruși manipulează date istorice într-un interviu acordat BBC

Potrivit Hotnews.ro, în premieră, BBC a trimis o echipă de jurnalişti la sediul spionajului rus pentru un interviu în exclusivitate cu Serghei Narîşkin, şeful Serviciului Rus de Informaţii Externe (SVR). Născut în urmă cu 65 de ani, la Sankt Petersburg, la fel ca actualul lider de la Kremlin, Vladimir Putin, Narîşkin conduce SVR din octombrie 2016.

Sergei Narîșkin a negat, în fața ziariștilor de la BBC, acuzațiile liderilor UE privind dezinformarea în cazul pandemiei de coronavirus, a acuzat că ”America încearcă să conducă lumea”, iar acest lucru ar putea duce la ”un dezastru” și sugerează că occidentalii ignoră rolul Rusiei în victoria din al Doilea Război Mondial și că ”tinerii din Europa de Est trăiesc cu impresia că doar America a eliberat bătrânul continent”.

”Rusia, ca orice alt stat cu adevărat suveran, îşi apără interesele naţionale, fie că este vorba despre trecut, prezent sau viitor. Am plătit un preţ mare în al Doilea Război Mondial, am pierdut în jur de 27 de milioane de vieţi. Mulţi tineri din Occident şi din Europa de Est cred că doar Statele Unite au eliberat Europa şi au învins Germania nazistă. O astfel de ignorare nu este întâmplătoare, este ceva deliberat. Să creezi impresia că tot ceea ce a fost şi este bun se datorează unei ţări, şi anume America”, a declarat el pentru BBC, potrivit hotnews.ro.

Într-o analiză a interviului acordat de Narîșkin, publicată pe Adevărul.ro, jurnalistul Ion Gaidau, apreciază că: ” Deloc suprinzător, este vorba de o nouă declaraţie plină de carenţe istorice doar pentru a acoperi aşteptări politice. În primul rând, pierderile de vieţi atribuite de Narîşkin ruşilor sunt de fapt ale tuturor naţionalităţilor care au luptat, cu sau fără voia lor, pentru Armata Roşie a lui Stalin. Iar multe dintre aceste pierderi au avut loc chiar din ordinul fostului dictator sovietic, apărat acum cu ardoare de puterea de la Kremlin. În ceea ce priveşte eliberarea, istoricii o văd în general o ocupaţie impusă prin manevrarea diferitor instrumente, de la presiuni, la şantaj, diversiuni şi ameninţări trecând prin manipulare, falsificare şi propagandă etc. ”

Interviul integral poate fi vizionat aici: BBC

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *