Perspective favorabile pentru așa-numitul plan de anexare “Netanyahu”

Un raport produs de analiștii din cadrul Ministry of Intelligence Services din Israel îndeamnă guvernul israelian să anexeze teritoriile ocupate din Cisiordania cât mai curând posibil, în cazul în care Donald Trump pierde viitoarele alegeri prezidențiale ale Statelor Unite din noiembrie. Raportul asigură guvernul israelian că „nu trebui să se aștepte” la o escaladare a violențelor și, de asemenea, se prognozează ca „valul inițial de proteste diplomatice” să se estompeze în timp.

Raportul a fost publicat de către “Israel Hayom”, o publicație de dreapta, în prezent fiind cel mai citit ziar al Israelului. Așa-numitul “Plan de anexare -‘Netanyahu'” a fost dezvăluit, pentru prima dată, de premierul israelian Benjamin Netanyahu, la 10 septembrie 2019, cu doar câteva zile înainte de alegerile legislative din Israel. Netanyahu propune anexarea de către Israel a mai multor așezări israeliene din teritoriile ocupate, care sunt considerate ilegale de către Națiunile Unite. Planul a fost condamnat de Națiunile Unite și de multe țări occidentale, dar are aprobarea Casei Albe.

Autoritățile palestiniene, dar și mai multe țări arabe, au avertizat Israelul că vor exista consecințe grave dacă va continua cu anexa propusă, însă, în raportul Ministry of Intelligence Services, se susține că aceste avertismente nu ar trebui să îngrijoreze guvernul israelian. Raportul sugerează că o posibilă anexare a așezărilor israeliene va cauza unele demonstrații în întreaga lume arabă dar nu va duce la acțiuni din partea guvernelor arabe întrucât „problema palestiniană nu este o amenințare pentru supraviețuirea lor politică”.

Raportul merge mai departe, sugerând că o mișcare agresivă a Israelului poate apropia guvernele arabe, imediat ce liderii arabi își vor da seama că anexarea pământurilor palestiniene de către Israel nu va produce reacții majore în rândul cetățenilor lor. În plus, sugerează că  data sugerată pentru anexare funcționează în favoarea Israelului, întrucât Autoritatea Palestiniană, care controlează Cisiordania, a fost substanțial slăbită din cauza dezacordului cu Casa Albă. În plus, Hamasului îi „lipsește pofta pentru o altă rundă de lupte”, iar majoritatea palestinienilor sunt „preocupați, în mare parte, de necazurile vieții de zi cu zi”. În raport, se mai arată că majoritatea țărilor sunt preocupate de diminuarea pagubelor provocate de pandemia de COVID-19, iar lumea arabă are „îngrijorări mai presante acasă”.

Materialul integral poate fi citit pe: intelnews.org

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *