Serviciile secrete turce au cules informații din România

Activitățile de supraveghere ilegală, colectare a informațiilor și monitorizare derulate de serviciile secrete turce în Europa, America, Africa și Asia Centrală au fost dezvăluite în documente marcate „secret” obținute de publicația Nordic Monitor.

Conform documentelor clasificate publicate de jurnalistul Abdullah Bozkurt, Turcia a derulat operațiuni de informații pentru a spiona critici ai guvernului islamist al președintelui Recep Tayyip Erdoğan în mai mult de douăsprezece țări din întreaga lume. Documentele au fost întocmite de o agenție guvernamentală secretă care a fost înființată în 2016 la directiva specială a președintelui Erdoğan și care funcționează sub egida Direcției Generale de Securitate (Emniyet).

România se numără printre țările din care, potrivit documentului, spionii turci culeg în mod activ informații. Celelalte state asupra cărora au fost derulate astfel de acțiuni sunt: Statele Unite, Canada, Germania, Regatul Unit, Belgia, Italia, Ţările de Jos, Grecia, Norvegia, Brazilia, Angola, Africa de Sud, Egipt, Irak, Uzbekistan, Pakistan și Kârgâzstan.

Sursa foto: nordicmonitor.com

Documentul arată că informaţiile culese din aceste ţări sunt trimise la Ministerul pentru Combaterea Infracţiunilor împotriva Siguranţei Naţionale (Ulusal Güvenliğe Yönelik Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü), un departament special înfiinţat la data de 12 mai 2016 la Ankara.

În document sunt indicate numele persoanelor care sunt localizate și urmărite, România, Olanda, Belgia, Italia se află la polul opus din punct de vedere al numărului de persoane urmărite în top aflându-se SUA, Germania şi Grecia. În România, serviciile turce de informaţii l-au localizat pe Erkan Coşğun.

Mai multe informații pot fi vizualizate aici: https://www.nordicmonitor.com/

Sursa foto: nordicmonitor.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *