Cum a spionat CIA statele lumii în ultimii 50 de ani

Într-un proiect comun al cotidianului Washington Post și al postului de televiziune german ZDF, publicat la începutul lunii februarie, au fost oferite detalii despre operațiunea CIA denumită inițial „Thesaurus”, apoi „Rubicon”, binemeritat prezentată ca lovitura de informații a secolului (https://cryptopotato.com)

Mai mult de jumătate de secol, guvernele din întreaga lume au avut încredere într-o singură companie pentru a menţine secrete comunicaţiile agenţilor de spionaj, militarilor şi diplomaţilor.

Compania, Crypto AG, a primit iniţial un contract de construire a unor aparate pentru decodificarea mesajelor, destinate armatei americane, în al II-lea Război Mondial. În următoarele decenii, a devenit un constructor dominant de aparate pentru transmiterea de mesaje criptate. Firma elveţiană a obţinut milioane de dolari din vânzarea de echipamente în 120 de ţări, inclusiv în secolul 21. Printre clienţi se numără Iranul, regimuri militare din America Latină, ţări rivale nucleare precum India şi Pakistanul şi chiar Vaticanul (digi24.ro).

Sursă fotografie: https://cointelegraph.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *