SUA caută să refacă trilaterala intelligence-ului cu Japonia și Coreea de Sud

Șefii unor servicii de informații din SUA, Japonia și Coareea de Sud urmează să se întâlnească săptămâna aceasta în spatele ușilor închise. Întâlnirea va avea loc la aproape doi ani după ce a izbucnit o mare dispută diplomatică între Japonia și Coreea de Sud, care părea ca va afecta puternic relația de cooperare dintre cele două state asiatice.

În noiembrie 2019, guvernul sud-coreean a amenințat că va înceta Acordul general privind securitatea informațiilor militare (GSOMIA). Acordul a fost inițiat în 2016 sub tutela Washingtonului, cu scopul de a facilita schimbul de informații între Coreea de Sud și Japonia despre programele de rachete nucleare ale Coreei de Nord.

Acordul a căzut victimă unei creșteri a divergențelor între cele două state, care are la bază o serie de reminiscențe ale celui de-al doilea război mondial, când Japonia s-a folosit în mod abuziv de forța de muncă a coreenilor. Guvernul de la Seul a cerut compensații financiare pentru respectivele evenimente executate de trupele de ocupație japoneze.

Tokyo a ripostat și a limitat exporturile echipamentelor electronice folosite în industria navală sud-coreeană. Sud-coreenii au răspuns și ei amenințând că nu vor reînnoi GSOMIA. Cu câteva ore înainte de expirarea acordului, Seul a anunțat, totuși, că va prelungi GSOMIA. Dar disputa între cele două țări nu s-a încheiat și continuă să afecteze buna cooperare în materie de intelligence între acestea.

Sâmbătă (16.10.2021), agenția de știri sud-coreeană Yonhap a citat o „sursă guvernamentală”, potrivit căreia șefii serviciilor de intelligence din SUAși Japonia vor vizita Coreea de Sud unde se vor întâlni cu omologul lor pe o rundă de discuții. Avril Haines, șeful comunității de informații de intelligence al SUA și omologul japonez, Hiroaki Takizawa, se vor întâlni cu Park Jie-won, care conduce Serviciul Național de Informații din Coreea de Sud.

Cei trei oficiali se vor întâlni în spatele ușilor închise pentru a discuta despre consolidarea cooperării trilaterale în materie de intelligence, potrivit informații de presă. Există o speranță la Seul și Tokyo că relațiile dintre cele două națiuni pot fi reparate, după alegerea unui nou guvern în Japonia la începutul acestei luni, sub prim-ministrul Fumio Kishida.

De asemenea, se așteaptă ca oficialii să discute despre eforturile de relansare a negocierilor cu Coreea de Nord privind o serie de probleme. Luna trecută, președintele sud-coreean Moon Jae-in s-a oferit să înceapă negocierile cu Coreea de Nord în vederea redactării unei declarații oficiale pentru a pune capăt oficial războiului coreean din 1950-1953.

Sursă foto: koreatimes.co.kr

Sursa: koreatimes.co.kr

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *