Tentaculele Kremlinului: GRU – de la Yevgeny Prigozhin la Grupul Wagner via Mazai

Yevgeny Prigozhin poate fi descris ca omul renascentist al „operațiunilor negre” (black ops) rusești. Fost condamnat pentru tâlhărie, înșelăciune și forțarea minorilor la prostituție, el și-a început cariera în afaceri în anii 90 ca proprietar al unui restaurant din Sankt Petersburg și mai târziu ca furnizor de servicii pentru Kremlin.

Astăzi, afacerea sa oficială este un consorțiu extins de catering care oferă mese unor milioane de soldați ruși, polițiști, procurori, pacienți din spitale și școlari în schimbul unor plăți colosale finanțate din impozite estimate la cel puțin 3 miliarde de dolari din 2011.

Cu toate acestea, operațiunile sale neoficiale se potrivesc profilul aparatului de securitate ascuns al unui stat autoritar: producerea la scară industrială a știrilor false, jurnaliștii intimidați, ingerința electorală, ingineria politică și operațiunile militare clandestine. Prigozhin a fost acuzat în SUA pentru rolul fabricii sale de troli (compania „Internet Research Agency”, cunoscută și sub numele de “Troll Factory”, cu sediul in Sankt Petersburg, Rusia) în încercarea de a influența alegerile din 2016 în favoarea lui Donald Trump, o acuzație pe care o neagă categoric până în prezent.

Fabrica sa de troli a generat una dintre cele mai mari campanii de dezinformare online cunoscute, producând 71.000 de tweet-uri menite să prezinte versiunea rusă a evenimentelor în doborârea zborului MH17. Aceeași infrastructură de troli a publicat mii de mesaje care promovează Brexit.

În februarie 2018, după o anchetă îndelungată a procurorului special Robert Mueller, Yevgeny Prigozhin împreună cu alţi 12 cetăţeni ruşi şi trei organizații (inclusiv firma Concord) au fost inculpaţi pentru amestec în alegerile prezidenţiale americane. Cu toate acestea, justiţia americană a abandonat urmărirea penală.

Într-un comunicat public, Departamentul American al Justiţiei a anunţat că „urmăririle penale împotriva Concord, societate rusească absentă în Statele Unite şi care nu poate fi expusă unei pedepse semnificative în caz de condamnare, nu favorizează nici interesele justiţiei, nici securitatea naţiunii”.  

Potrivit lui Yevgeny Prigozhin, Washingtonul a luat această decizie de teama ca el să nu ajungă „să arate public” că acuzaţiile formulate împotriva sa sunt false.

„Consider că procesul între Concord şi Guvernul american nu s-a terminat. În acest moment, un proces pentru urmăriri ilegale este în curs de pregătire”, anunţă omul de afaceri într-un comunicat, precizând că va cere compensaţii în valoare de 50 de miliarde de dolari.

Omul de afaceri mai este acuzat de legături, pe care le neagă, cu celebrul grup de mercenari Wagner, ai cărui membri ar lupta în Siria, Libia şi mai multe ţări din Africa. Mai mult, se crede că este de fapt principalul finanțator al Wagner.

În luna martie a.c., Yevgeny Prigozhin a anunţat că vrea compensaţii în valoare de 50 de miliarde de dolari din partea Statelor Unite pentru daunele suferite din cauza unor procese.

O echipă de investigatori ai publicației Bellingcat a vorbit cu mai mulți actuali și foști angajați care au lucrat în proiectele de ”inginerie politică” ale lui Yevgeny Prigozhin. Aceștia au relatat despre ”lipsa generalizată de motivație, conflictele și disfuncțiile cauzate de alcool” survenite în aceste operațiuni.

Echipa Bellingcat a identificat ”o figură-cheie care servește drept legătură între operațiunile de influență ale lui Yevgeny Prigozhin în Africa și Ministerul Apărării din Rusia”. Potrivit documentelor consultate de jurnaliști, coroborate cu aspectele rezultate din interviurile cu actuali și foști angajați, această persoană a fost la comanda generală a operațiunilor paramilitare rusești în Africa inclusiv la momentul în care trei jurnaliști ruși care investigau operațiunile lui Prigozhin în Republica Centrafricană au fost asasinați, iar cei occidentali au fost urmăriți și hărțuiți. Această persoană-cheie pare să nu se afle pe ”radarul” agențiilor de informații occidentale sau de aplicare a legii, deoarece se bucură de călătorii nelimitate în Europa, pe baza unor vize Schengen cu intrare multiplă.

Conform investigațiilor Bellingcat, în spatele încâlcitelor afaceri africane ale grupului Wagner, se ascunde un militar rus de rang înalt: colonelul Konstantin Pikalov alias ”Mazai”.

Konstantin Pikalov  apare public pentru prima dată în Africa în 2018, în Madagascar. Țara se afla în mijlocul unei perioade electorale. Christo Grozev, anchetator al Bellingcat, preciza că Pikalov a fost plasat alături de candidatul la președinție, pastorul André Mailhol:

„A fost numit pentru prima dată responsabil cu securitatea candidatului preferat al Rusiei, pastoral Mailhol. Câteva săptămâni mai târziu, când era clar că pastorul nu va primi un sprijin semnificativ, el a fost transferat la un alt candidat: favoritul care a câștigat definitiv alegerile, Andri Rajoelina”.

În timpul aparițiilor sale publice, „consilierul” Pikalov a jucat rolurile de „ bodyguard” pentru a trece neobservat. Dar Bellingcat a descoperiy că Pikalov nu se afla la prima sa misiune într-o țară africană. Deja fusese în Republica Centrafricană, în iulie 2018. Mazai sau Pikalov reprezenta în Bangui (capitala Republicii Centrafricane) cea mai înaltă autoritate, după cum a stabilit Christo Grovez:

„Era un soi de intermediar între companiile private ale lui Evgheni Prigojin, ministerul rus al Apărării și Kremlin. Chiar și consilierul militar al președinției din Africa Centrală, Valeri Saharov, a cerut instrucțiuni de la Mazai. Când a existat o problemă majoră, aceasta a fost persoana la care putea să apeleze. Când o echipă de jurnaliști a ajuns în Republica Centrafricană, a existat o anumită panică cu privire la ceea ce urmau să filmeze și ce dezvăluiri ar putea face. O scrisoare de la Mazai descrie modul în care acești jurnaliști trebuie urmați și spionați”. Christo Grovez reamintea că, în ciuda dificultății de a confirma prezența lui Pikalov în Madagascar și în Republica Centrafricană, se știe că grupul Wagner a intervenit și în alte zone de pe continent, dar și în Siria: „Mazai a acționat în toată Africa. Fotografiile pe care le-am putut obține nu confirmă prezența sa în Republica Centrafricană și în Madagascar. Dar foști angajați ai lui Evgheni Prigojin, de asemenea, menționează misiuni în Siria, Mozambic, Sudan”.

Legăturile lui Yevgeny Prigozhin cu Kremlinul și Ministerul Apărării din Rusia (MoD) sunt greu de disimulat, având în vedere rolul proeminent al companiilor sale ca furnizori de servicii de catering către Kremlin și armata rusă. Cu toate acestea, intensitatea comunicării sale cu eșalonul de vârf – atât în Kremlin, cât și în MoD – este dificil de justificat doar prin prisma relației privind „cateringul”.

Această investigație se bazează pe o revizuire a arhivelor de e-mail filtrate aparținând angajaților care lucrează pentru grupul de companii condus de Yevgeny Prigozhin. Unele dintre aceste arhive au făcut deja obiectul unor investigații de către mass-media rusă independentă, în timp ce altele au fost obținute exclusiv de echipa de anchetă din cadrul Bellingcat. Aceștia au validat autenticitatea mesajelor și conținutul documentelor prin interviuri cu mai mulți foști și actuali angajați ai operațiunilor de influență de peste granițe ale lui Yevgeny Prigozhin.

Sursa foto: themoscowtimes.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *