Securitatea și apărarea cibernetică, prioritate strategică pentru Planul de implementare a Strategiei Naționale de Apărare (2020-2024)

Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Țării (CSAT) au discutat marți despre Planul de implementare a Strategiei Naționale de Apărare (2020-2024), iar una dintre ”prioritățile strategice” ale acestui plan este revizuirea legislației de funcționare a instituțiilor din domeniul securității naționale, potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale.

”O prioritate strategică a acestui Plan de implementare vizează asigurarea cadrului legal adaptat, incluzând revizuirea legislației care vizează organizarea și funcționarea principalelor instituții cu atribuții și responsabilități în ceea ce privește securitatea națională, inclusiv Legea de organizare și funcționare a Consiliului Suprem de Apărare a Țării, și continuând cu domenii dinamice și cu grad ridicat de volatilitate, unde este nevoie de reglementare modernă, precum managementul crizelor sau securitatea și apărarea cibernetică”, se arată în comunicatul citat.

Comunicatul CSAT nu prezintă detalii despre calendarul modificării legilor de funcționare a diferitelor ministere, agenții și servicii de informații cu atribuții în domeniul securității naționale și nici nu arată principalele modificări ce ar urma să fie propuse. În schimb, comunicatul arată că în urma modificării legislației ”va fi asigurată eficientizarea și modernizarea instituțiilor publice, pentru ca acestea să răspundă mai bine sarcinilor ce le revin și, totodată, să fie mai aproape de nevoile cetățenilor României”.

Reamintim că Strategia Națională de Apărare a Țării pentru perioada 2020-2024 a fost adoptată de CSAT și aprobată de Parlament în acest an. În ședința de astăzi a CSAT, condusă de președintele Klaus Iohannis, membrii Consiliului au analizat și aprobat o serie de documente pentru aplicarea Strategiei, printre care Planul de implementare a acesteia, Analiza strategică a apărării, Carta Albă a Apărării.

“Atacurile cibernetice lansate de entităţi statale și non-statale (grupări de criminalitate cibernetică, grupări de hackeri cu sau fără motivație ideologică, politică sau extremist-teroristă) asupra infrastructurilor informatice și de comunicații cu valențe critice reprezintă o ameninţare
consistentă la adresa securităţii naţionale, intensitatea, complexitatea şi diversitatea acestora plasându-se pe o tendință evolutivă, în continuă creştere”.

“Integrarea tehnologiilor emergente şi disruptive în instrumentarul ofensiv al entităţilor cibernetice multiplică exponenţial sursele de ameninţare şi potenţează soluţiile de disimulare a operaţiunilor cibernetice în vederea creării aparenţei unei apartenențe false”.

“Utilizarea noilor tehnologii de către entităţi ale criminalităţii organizate şi infracţionalităţii cibernetice, grupări şi organizaţii cu profil terorist sau extremist şi actori interesaţi să dezvolte acţiuni ofensive se va situa pe un trend ascendent”.

Site:presidency.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *