Un lucru este CERT: CyDEx2020.

Timp de 3 zile, între 6 și 8 octombrie a.c., experți ai Centrului Național de Răspuns la Incidente de Securitate Cibernetică (CERT-RO) vor participa la cea de-a patra ediție a exercițiului cibernetic derulat la nivel național, #CyDEx20, organizat de Serviciul Român de Informaţii prin intermediul Centrului Național Centrul Naţional CYBERINT, potrivit anunțului făcut pe pagina de Facebook.

În ultimii 3 ani, CERT-RO a fost un partener constant al inițiativei, alături de MApN, MAI, MAE, STS, SPP, SIE și ORNISS și va contribui, anul acesta, ca în fiecare ediție, cu un scenariu propriu ce urmează a fi jucat în cadrul CyDex20.

Anul trecut, în cadrul CyDEx19, au fost simulate scenarii complexe, concepute în comun de SRI, STS, SPP, MApN, Academia Tehnică Militară, CERT–RO, Ministerul Finanţelor Publice, Autoritatea Aeronautică Civilă Română, BNR, Deloitte, Bitdefender, SecureWorks şi ING.

De asemenea, la exercițiu au participat, pentru prima oară și reprezentanți ai mediului academic, atât în calitate de jucători, cât și de contributori la scenarii. Exercițiul național axat pe componenta practică, CyDEx19 a avut ca scop verificarea nivelului de expertiză tehnică a specialiștilor din cadrul entităților participante în cazul unui incident cibernetic major la nivel național, dar și dezvoltarea unui mecanism eficient de avertizare timpurie, alertă și reacție rapidă la acest tip de incidente.

În cadrul celei de-a doua ediții, participanţii la exerciţiul CyDEx18 au fost puşi în faţa unor scenarii realiste privind potenţiale ameninţări la adresa infrastructurilor critice IT&C relevante pentru securitatea națională. Aceştia au avut sarcina de a descoperi și analiza aplicații malware cu un grad ridicat de complexitate, în contextul producerii unor incidente cibernetice majore la nivel naţional. Evenimentul a vizat verificarea și stimularea mecanismelor de cooperare între instituţiile publice cu responsabilităţi în domeniul securităţii naţionale și, în general, între instituţiile publice, mediul privat și cel academic.

Prima ediție, a exercițiului național de securitate cibernetică a fost organizat în conformitate cu Strategia de Securitate Cibernetică a României, aprobată prin HG nr. 271/ 2013. CyDEx17 s-a desfășurat în cadrul poligonului cibernetic al Centrului Național CYBERINT, creat și personalizat special pentru acest exercițiu de specialiștii Centrului, și are ca obiective exersarea și evaluarea modului de gestionare a incidentelor cibernetice, răspunsul la acestea la nivel operațional, tactic și strategic, asigurarea unui nivel de securitate corespunzător la nivelul infrastructurilor cibernetice, precum și optimizarea procesului de cooperare între instituții în vederea identificării și limitării impactului unor incidente de acest tip.

Exercițiul a contribuit la conștientizarea nivelului de pregătire al entităților implicate, în situația unui eveniment ce va afecta spațiul cibernetic la nivel național, precum și la consolidarea parteneriatului public-privat în domeniu. Participanții, peste 60 de instituții din sectoarele public și privat, și-au testat și antrenat modalități de răspuns la incidente cibernetice, vor partaja informații cu privire la acestea, într-o manieră rapidă și eficientă, coordonându-și capacitățile de apărare.

Sursa info și foto: www.facebook.com/CERT.RO

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *