Autoritățile ruse: “Navalnîi nu a fost otrăvit, ci a fost bolnav de pancreatită”

Directorul serviciului rus de informații externe, Serghei Narîșkin, a susținut vineri, 06 noiembrie, că moartea lui Navalnîi l-ar fi făcut o „victimă de sacrificiu” utilă occidentalilor pentru „reînvierea mișcării de protest din Rusia”.

„Este foarte trist să vezi ce s-a întâmplat cu serviciile secrete rusești”, a reacționat Alexei Navalnîi pe Facebook, numindu-l pe domnul Naryșkin „prost”.

„Este amuzant că l-au trimis pe Narîșkin să spună că am fost otrăvit de țările NATO în aceeași zi în care a apărut această poveste de la Ministerul de interne care spune că nu a existat nicio otrăvire”, a adăugat politicianul rus pe Twitter.

„Se pare că țările NATO m-au convins să țin un regim mortal”, a spus el, referindu-se la concluzia anunțată de poliția rusă potrivit căreia problemele sale de sănătate s-ar datora unei diete dezechilibrate.

De asemenea, Poliția rusă a declarat tot vineri că Navalnîi, tratat în Germania după ce s-a îmbolnăvit grav în Siberia la sfârșitul lunii august, suferea de „pancreatită”, respingând din nou varianta otrăvirii, relatează AFP.

„Diagnosticul final a fost pus de medici ținând cont de mai multe studii chimice și toxicologice: dereglare a metabolismului carbohidraților; pancreatită cronică cu afectare” a anumitor funcții, a anunțat serviciul de presă al poliției ruse într-un comunicat.

„Diagnosticul de otrăvire (…) nu a fost confirmat”, a mai afirmat comunicatul.

Navalnîi, considerat cel mai proeminent adversar al președintelui rus Vladimir Putin, s-a îmbolnăvit grav la sfârșitul lunii august în timpul unui zbor din Siberia către Moscova. Acesta a fost transferat pentru tratament de urgență în Germania, la presiunea apropiaților săi, după ce a fost internat timp de două zile într-un spital din orașul siberian Omsk.

Analize efectuate de trei laboratoare europene din țări diferite au concluzionat că Navalnîi a fost otrăvit cu un agent neurotoxic din grupul Noviciok, o substanță dezvoltată în Rusia sovietică, constatările laboratoarelor fiind confirmate de Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice.

Navalnîi l-a acuzat direct pe președintele rus Vladimir Putin a comandat otrăvirea sa, acuzație infirmată de Moscova.

În diferite ocazii autoritățile ruse fie au respins orice idee de otrăvire, fie au acuzat că autorii ar fi serviciile secrete occidentale, rudele lui Navalnîi sau că acesta s-ar fi otrăvit singur.

Sursa: hotnews.ro

Sursa foto: rfi.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *