Numărul 2 în NATO, despre provocările de securitate: “Este foarte important ca o criză sanitară să nu se transforme și într-o criză de securitate”

Într-un interviu oferit în exclusivitate postului “Digi 24“, la 29 mai a.c., secretarul general adjunct al NATO, Mircea Geoană, a vorbit despre cele mai importante provocări de securitate din această perioadă a pandemiei de coronavirus.

Avem în codul nostru genetic o cultură a acestei adaptări permanente. Conceptul de fragilitate este înlocuit de reziliență. Miniștrii apărării din țările NATO se vor reîntâlni virtual pentru a dezbate lecțiile învățate în perioada pandemiei, trecându-le prin filtrul acestui termen, și anume al rezilienței. Și acesta nu se referă neapărat la partea militară. Campaniile de dezinformare conduc la știrbirea încrederii. Considerăm că este o perioadă în care nu avem voie să scădem vigilența. NATO este cu toate radarele sus. Pentru noi, este foarte important ca o criză sanitară să nu se transforme și într-o criză de securitate. NATO este pregătit să facă față oricărei situații nou-apărute”.

“La NATO există o acțiune de spunere a adevărului. Jurnaliștii profesioniști sunt linia noastră de apărare. De cei care au capacitatea de a discerne între lucrurile false și cele reale”.

“Linia între adevăr și mistificare alunecă în zona mistificării, când e vorba de știri false. În spatele acestei confruntări de idei nu se află doar o chestiune geopolitică, ci este o confruntare între două sisteme”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *