Și militarii mai greșesc câteodată

Ceremonia de comemorare a celor care și-au pierdut viața în timpul celor două războaie mondiale, desfășurată ieri, la Cimitirul Eroilor din Turda, nu a fost lipsită de surprize.

Astfel, autoritățile locale și militare au depus coroane și au adus onorul soldaților sovietici (nu că nu ar fi meritat și aceștia). Acest fapt a fost semnalat de o localnică prezentă la “eveniment”, Manuela Moldovan.

Potrivit Manuelei Moldovan, vina pentru cele întâmplate ar aparține „primarului localității Turda, ofițerului superior al Armatei Române care răspunde de acea zonă, preotului militar care a oficiat slujba, soldaților și ofițerilor care nu aveau habar despre ce este vorba”: „astfel de oameni care nu respectă valorile poporului român, nu au ce căuta pe funcții publice, în armată”. Mai mult de atât, aceasta a spus că va înainta plângere Ministerului Apărării Naționale.

De asemenea, se atrage atenția, pe bune dreptate, cu privire la faptul că aceștia și-ar fi putut da seama că se află în eroare dacă ar fi citit, măcar, inscripția bilingvă de pe plăcuța comemorativă: “Glorie eternă ostașilor Armatei sovietice căzuți în lupta pentru eliberarea omenirii din robia fascistă”.

Câteva date despre această sărbătoare naţională a poporului român, marcată în memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului:

Potrivit site-ului Ligii Militarilor Profesionişti, www.ligamilitarilor.ro: „Ziua Eroilor este o sărbătoare naţională a poporului român, marcată în memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului. Ziua Eroilor este celebrată de Ziua Înălţării Domnului, mare sărbătoare creştină, care marchează înălţarea la cer a lui Iisus Hristos, la 40 de zile după Înviere. În semn de recunoştinţă pentru sacrificiul suprem al ostaşilor căzuţi la datorie în timpul Primului Război Mondial, Tratatul de la Versailles, semnat de fostele ţări beligerante, în 1919, prevedea, printre altele, obligativitatea întreţinerii mormintelor ostaşilor îngropaţi pe teritoriile statelor respective, precum şi a operelor comemorative de război dedicate acestora. În România, care a pierdut în prima mare conflagraţie a secolului al XX-lea aproape un milion de militari şi civili, prevederile Tratatului de la Versailles s-au concretizat prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920, care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălţării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare naţională a poporului român. Ţara noastră a devenit, astfel, primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naţionali. În omagierea eroilor căzuţi la datorie, un rol deosebit de important l-a avut Societatea “Mormintele Eroilor Căzuţi în Război”, înfiinţată în 1919, care a devenit, în 1927, Societatea “Cultul Eroilor” şi mai târziu, de la 1 august 1940, “Aşezământul Naţional Regina Maria”, sub înaltul patronaj al Reginei Maria. Acestei societăţi i se datorează inaugurarea, în anul 1923, a Mormântului Ostaşului Necunoscut, amplasat iniţial în faţa Muzeului Militar Naţional din Parcul Carol, dar şi construirea, în perioada interbelică, a numeroase monumente şi plăci comemorative în majoritatea localităţilor din ţară”.

Sursa foto: Nick Sherman on Visualhunt.com / CC BY-NC-SA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *