Operațiunea spectaculoasă a agenților Mossad încă nemulțumește Iranul

Operațiunea spectaculoasă din 2018 a serviciului extern de informații al statului israelian, Mossad, de a sustrage arhiva nucleară a Iranului (care se afla într-un depozit din cartierul Shorabad, într-o zonă industrială din sudul capitalei Teheran), a dovedit, indubitabil, că programul nuclear al statului iranian, până în 2003, a fost de natură militară.

Surse bine informate (nenominalizate) au declarat, pentru Jerusalem Post, că operațiunea sub acoperire derulată de Mossad (prezentată de premierul Benjamin Netanyahu, la 30 aprilie 2018, într-o conferință ca avut loc  la headquarter-ul din Kirya al Ministerului Apărării Israeliene) nu a rămas fără repercusiuni nici până în prezent. Cu toate că am ajuns în 2020, aceasta încă “plătește dividende” prin plasarea Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) într-un impas cu Teheranul.

Probabil una dintre cele mai mari reușite a operațiunii secrete derulate de Mossad a constat în dezvăluirea celor 5 situri clandestine ale statului iranian. Faptul că Iranul nu oferă acces reprezentanților AIEA în cadrul a două situri de acest tip îngreunează capacitatea agenției de a clarifica o serie de întrebări cu privire la a beneficia de asigurări că nu mai există materiale și activități nucleare nedeclarate de Iran.

În câteva fragmente din raportul ce va fi furnizat de către Consiliul guvernatorilor AIEA săptămâna viitoare, s-a menționat că există „îngrijorări serioase” cu privire la „interzicerea accesului” inspectorilor internaționali de către Iran pentru investigarea posibilelor activități nucleare din cele două locații.

La 05 iunie a.c., potrivit Agerpres, care invocă pagina de Facebook Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), constatările inspectorilor AIEA relevă faptul, la 20 mai a.c., cantitatea acumulată de Teheran a ajuns la 1571,6 kilograme de uraniu îmbogăţit pentru o limită autorizată de 202,8 kilograme (sau 300 de kilograme echivalentul a UF6 ) în acordul de la Viena semnat între Iran şi marile puteri. În raportul anterior care datează din februarie, acest stoc era de 1.020,9 kilograme. Planul comun de acţiune cuprinzător (JCPOA) este ameninţat de când Statele Unite ale Americii l-au denunţat unilateral în 2018. Teheranul, blocat de sancţiuni, a răspuns renunţând, începând cu mai 2019, la mai multe dintre angajamentele sale .

Detaliile despre programul  nuclear AMAD, identitatea liderului de proiect Mohsen Fakhrizadeh, planurile Teheranului de a pune o rachetă nucleară pe o rachetă balistică Shahab-3, suspiciunea că demersurile de a crea o bombă atomică au continuat după ce AMAD a fost oficial închis în 2003, prezentate de Netanyahu erau cunoscute și dintr-un raport al Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA), cu sediul la Viena, prezentat în 2011 ani. Și, totuși, Barack Obama le-a ignorat.

Diferența între atunci și acum este că în timp ce oficialii AIEA au avut acces la maxim 1000 de pagini de documente, Israelul deținea, în 2018, cu ajutorul Moaasd, peste 100.000.

Prin prezentarea pe care a făcut-o, premierul israelian a încercat să arate că documentele capturate de la regimul din Teheran dovedesc că Iranul a mințit în legătură cu ambițiile sale nucleare și a înşelat statele implicate în acordul din 2015, cunoscut sub numele de Joint Comprehensive Plan of Action – JCPOA.

Potrivit oficialilor din Israel, Iranul ar fi putut folosi documentele în viitor, după expirarea acordului nuclear internaţional (2025), pentru a dezvolta o armă atomică. În plus, un oficial israelian a afirmat că preşedintele american Donald Trump luase deja o hotărâre în legătură cu acordul nuclear JCPOA, iar anunțul premierului israelian Netanyahu a fost orchestrat pentru a susține poziția liderului american şi nu pentru a-l presa să ia o anumită decizie. Faptul că discursul premierului israelian a fost ţinut în engleză este un alt indiciu clar că el s-a adresat cu precădere factorilor de decizie americani şi din Occident.

Surse: https://www.jpost.com, Jersualem Online, Israel National News, The New York Times, Business Insider, Times of Israel, Hadashot, Haaretz, FoxNews

Sursa foto: timesofisrael.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *