Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova: “Informați-vă și evaluați…”

De aproape două luni, Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova își concentrează, în mod activ și consecvent, eforturile, în lupta împotriva COVID, pe latura contracarării știrilor false. Scriam chiar la începutul acestui demers, că este unul de apreciat, și ar putea fi urmat și de alte servicii, de pe plan intern, care nu au avut, până la acea dată, activități în acest sens.

Ce a făcut SIS?

Scriam aici, că la 29 aprilie, Serviciul de Informații și Securitate din Republica Moldova a emis un comunicat potrivit căruia solicită blocarea site-lui moldvesti0.wordpress.com, identificat ca sursă cu conținut online ce promovează știri false cu privire la evoluția COVID-19.

Care este traseul parcurs în baza Dispoziției nr. 3 din 23 martie 2020 a Comisiei pentru Situații Excepționale a Republicii Moldova: Serviciul de Informaţii şi Securitate (creează lista de surse online și emite dispozițiile de închidere a site-urilor) – > Agenția Națională pentru Reglementare în Comunicații Electronice şi Tehnologia Informației (emite decizia blocării surselor online) -> furnizorii de servicii de comunicații electronice accesibile publicului (au obligaţia de a bloca imediat sursele online).

Totodată, am mai punctat și că, la 08 aprilie, SIS Moldova a anunțat că a identificat alte două surse cu conținut online care promovează știri false cu privire la evoluția Covid-19: covid19-md.tk și news-front.info.

Anterior, am prezentat faptul că, la 24 martie, SIS a anunțat că a identificat alte două surse cu conținut online care promovează știri false cu privire la evoluția Covid-19: covid19-md.tk și news-front.info. Aceste două site-uri urmează să fie blocate, potrivit unimedia.md. În plus, la data de 20 martie a.c., SIS anunța că a blocat peste 50 de site-uri care, potrivit autorităților, au lansat „campanii de alterare a conținutului informațiilor vehiculate în spațiul public cu scopul de a genera panică, tensiuni ori conflicte sociale.

Ce face SIS în prezent?

Într-un comunicat emis la 12 mai, SIS Moldova a anunțat continuarea demersurilor de monitorizare a spaţiului informaţional pe dimensiunea promovării știrilor false şi a publicat, de asemenea, o serie de recomandări, care pot fi consultate aici.  

De asemenea, Serviciul de Informații și Securitate “atenționează cu privire la activitatea unor administratori anonimi de surse on-line care distribuie știri false cu privire la evoluția COVID-19 și la măsurile de protecție și prevenire”.

Mai multe informații pot fi consultate aici: sis.md

Sursa foto: visualhunt.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *