Vizită secretă a șefului Mossad


Potrivit declarațiilor făcute luna trecută de premierul israelian Benjamin Netanyahu, Israelul este pe punctul de a altera definiția frontierelor sale, așa cum au fost ele recunoscute de comunitatea internațională în 1948.  Netanyahu a înaintat data de 1 iulie pentru declanșarea operațiunilor militare de anexarea a unor părţi din Cisiordania ocupată.

În acest context Yossi Cohen, șeful Mossad, a făcut, la începutul săptămânii trecute, o vizită secretă în Egipt pentru a se întâlni cu oficiali egipteni de rang înalt, a relatat poblicația The New Arab, citând surse apropiate executivului egiptean. Yossi Cohen s-ar fi întâlnit cu Abbas Kamel, șeful Direcției Generale de Informații din Egipt și ministrul de externe, Sameh Shoukry pentru a discuta intenția Israelului de a anexa peste 80% din teritoriile ocupate din Cisiordania.
Cea mai mare preocupare a Israelului este aceea că palestinienii vor reacționa violent, în special prin efectuarea de atentate sinucigașe – o tactică care a fost folosită frecvent în timpul celei de-a doua Intifade.

Sursa citată a relatat faptul că discuțiile dintre oficialii egipteni și israelieni au fost aduse la cunoștința oficialilor iordanieni.

Săptămâna trecută. primul ministru iordanian, Omar al-Razzaz, a amenințat că va reconsidera relațiile țării sale cu Israelul, subliniind că Amman-ul „nu va accepta mișcări unilaterale israeliene pentru anexarea teritoriilor palestiniene”. La rândul său, Regele Abdallah al-II-lea a avertizat că mutarea va duce la un „conflict masiv cu Iordania” și va însemna un posibil sfârșit al tratatului de pace iordanian-israelian din 1994.

Sursa foto: https://www.jerusalemonline.com/ Textul integral poate fi consultat aici: https://english.alaraby.co.uk/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *