Yevgeny Prigozhin, omul black ops ruse, trimite solicitări FBI

Omul de afaceri rus Yevgeny Prigozhin, supranumit „Bucătarul lui Putin”, a trimis o cerere scrisă directorului FBI, Christopher Wray, cerând să șteargă oferta de recompensă de 250.000 de dolari pentru informații care ar ajuta la arestarea lui.

Cererea a fost postată pe site-ul FBI, a anunțat săptămâna trecută serviciul de presă al companiei Concord, unde Prigozhin este director.

„FBI trebuie să înceteze imediat să ofere o recompensă bănească pentru capturarea și livrarea mea către SUA, deoarece aceasta încalcă mai multe principii ale drepturilor omului în conformitate cu Dreptul Internațional și, de asemenea, încalcă Dreptul Penal rus, cu privire la care am făcut raportări autorităților de aplicare a legii din Rusia”, se arată în scrisoare.

„Numitul Prigozhin a supravegheat și aprobat întreagul proces de interferență cu sistemul politic și electoral din SUA, care a inclus achiziționarea de spațiu de stocare pe serverele americane, crearea a sute de conturi false și folosirea de identități furate de la persoane reale din Statele Unite”, se arată în documentul FBI care motivează oferta de 250.000 de dolari.

Cu toate acestea, operațiunile sale neoficiale se potrivesc profilul aparatului de securitate ascuns al unui stat autoritar: producerea la scară industrială a știrilor false, jurnaliștii intimidați, ingerința electorală, ingineria politică și operațiunile militare clandestine. Prigozhin a fost acuzat în SUA pentru rolul fabricii sale de troli (compania „Internet Research Agency”, cunoscută și sub numele de “Troll Factory”, cu sediul in Sankt Petersburg, Rusia) în încercarea de a influența alegerile din 2016 în favoarea lui Donald Trump, o acuzație pe care o neagă categoric până în prezent.

Fabrica sa de troli a generat una dintre cele mai mari campanii de dezinformare online cunoscute, producând 71.000 de tweet-uri menite să prezinte versiunea rusă a evenimentelor în doborârea zborului MH17. Aceeași infrastructură de troli a publicat mii de mesaje care promovează Brexit.

Yevgeny Prigozhin nu este numai „tatăl trolilor”, omul de afaceri mai este acuzat de legături, pe care le neagă, cu celebrul grup de mercenari Wagner, ai cărui membri ar lupta în Siria, Libia şi mai multe ţări din Africa. Mai mult, se crede că este de fapt principalul finanțator al Wagner.

Potrivit avocaților companiei Concord, CEO-ul Prigozhin solicită nu numai eliminarea ofertei de recompensă, ci și versiunea în limba rusă a acesteia.

La 22 martie a.c., Prigozhin a luat legătura cu Comitetul de Investigații al Rusiei pentru mandatul FBI, emis pentru presupusul amestec al Rusiei în alegerile din SUA.

Omul de afaceri a cerut Comitetului să inițieze un dosar penal împotriva directorului FBI, Christopher Wray, a președintelui american Joe Biden, a directorului CIA, William Burns, și a secretarului american de justiție, Merrick Garland.

Sursa: newsweek.ro

Sursa foto: https://www.voanews.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *