Șeful FSB, pe lista oficialilor ruşi vizaţi de sancţiunile UE pentru otrăvirea lui Aleksei Navalnîi

În cadrul reuniunii Consiliului European din intervalul 15-16 octombrie a.c. (unde participă șefii de stat și de guvern din cele 27 de țări membre), a fost adoptată decizia de impunere de sancțiuni împotriva mai multor apropiați ai lui Vladimir Putin și a unei organizații pentru otrăvirea opozantului rus Alexei Navalnîi.

Sancțiunile au fost convenite în urma întâlnii miniștrilor de Externe din UE de luni, 12 octombrie 2020.

Este vorba despre doi oficiali din Administrației Prezidențiale (între care Andrei Iarin și Serghei Kirienko), directorul FSB și doi miniștri adjuncți din Ministerul rus al Apărării (între care și Pavel Popov). Organizația vizată este „State Scientific Research Institute for Organic Chemistry and Technology” (GosNIIOKhT)/ „Institutul de Stat pentru Cercetări Științifice în domeniul în domeniul Chimiei şi Tehnologiei Organice”.

UE l-a inclus joi pe lista de sancţiuni pe omul de afaceri rus Yevgeny Prigozhin , „supranumit bucătarul lui Putin”, despre care am scris aici.

Pe de altă parte, Regatul Unit a anunțat impunerea de sancțiuni împotriva directorului FSB, Aleksandr Bortnikov.

Uniunea Europeană a transmis că sancțiunile constau în interzicerea de intra în spațiul european și de blocare a conturilor bancare.

Propunerea de sancțiuni a venit după ce Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OPCW) a confirmat constatările laboratoarelor specializate din Germania, Franța și Suedia că Navalnîi a fost otrăvit cu neurotoxină.

Sursa: reuters.com

Sursa foto:moscowtimes.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *